Annons
X
Annons
X

Östros: ”Ingen bra vecka i debatten”

Det krävs tydliga riktlinjer för de representanter från arbetarrörelsen som sitter i olika styrelser. Det säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Thomas Östros i Ekots lördagsintervju och riktar hård kritik mot Wanja Lundby-Wedin.

Wanja Lundby-Wedin och Thomas Östros. Bilden är ett montage.
Wanja Lundby-Wedin och Thomas Östros. Bilden är ett montage. Foto: SVD ARKIV

Mer om skandalen

De generösa pensionsavtalen till AMF Pensions förre vd gör att Wanja Lundby-Wedin och övriga styrelsemedlemmar i företaget nu måste granska sig själva. Det anser Thomas Östros och säger att det inträffade är ”mycket allvarligt”.

– Det man ser i AMF Pension – och jag har lyssnat på flera styrelseledamöter, som styrelsens ordförande Urban Bäckström och Wanja Lundby-Wedin – gör att jag tycker att man kan rikta hård kritik för att man inte varit fullt medveten om vad man fattat för beslut, säger Östros i Ekots lördagsintervju idag och fortsätter:

– Det är svårt att känna att man tagit sitt fulla ansvar i styrelsearbetet.

Annons
X

Det gör att Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson nu efterlyser tydliga riktlinjer för partimedlemmar och andra från arbetarrörelsen som sitter i olika styrelser. Kritiken som riktats mot LO:s ordförande och styrelsen är förståelig, säger han.

– Det har inte varit en bra vecka i debatten, men ingen kan påstå att Socialdemokraterna eller LO är den pådrivande kraften för att skapa de här bonusarna, säger han.

Enligt Östros är den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen mycket allvarlig. Risken att arbetslösheten inom kort blir betydligt högre än idag är överhängande, och då måste hela samhället enligt Östros ta sitt ansvar. Näringslivet kallar han ”allt för girigt”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kan inte tillåta sådana excesser som vi sett, säger han.

  Socialdemokraterna har tidigare föreslagit skattehöjningar på 25 miljarder kronor. På frågan om en metallarbetare tvingas se en inkomstskattehöjning vid ett eventuellt maktskifte 2010 svarar Östros att krisen gör att utrymmet är begränsat för skattehöjningar för ”vanligt folk”.

  Däremot kallar han regeringens skattesänkningar för höginkomsttagare för ”groteska” och säger att att skatten ska höjas för dem som tjänar mest om Socialdemokraterna hamnar i regeringsställning.

  Annons
  Annons
  X

  Wanja Lundby-Wedin och Thomas Östros. Bilden är ett montage.

  Foto: SVD ARKIV Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X