Annons
X
Annons
X

Östros: ”Ett kallt och hårt manifest”

Thomas Östros, Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor menar att alliansens valmanifest tydligt illustrerar de ideologiska skillnaderna mellan de två alternativen.

– Det är skattesänkningar istället för välfärdssatsningar, ett kallt och hårt manifest som tydligt visar var de står.

– OPPOSITIONEN OM ALLIANSENS VALMANIFEST

– Den borgerliga alliansen fortsätter på den inslagna vägen. Skattesänkningar sätts återigen före fler anställda i vård och skola, högre klimatambitioner och möjligheter för medborgare i hela landet att leva ett rikare liv. Skattesänkningarna överstiger vida satsningarna på välfärd. Alliansen har använt det överskott som fanns till att sänka skatten. Nu har vi underskott och ändå vill de fortsätta med mer av samma politik, säger S-ledaren Mona Sahlin i en skriftlig kommentar till alliansens valmanifest.

Sahlin vill istället investera de 15 miljarder som alliansen vill sänka inkomstskatten med på jobb, välfärd och klimat.

Thomas Östros, Socialdemokraternas talesman i ekonomisk-politiska frågor menar att alliansens valmanifest tydligt illustrerar de ideologiska skillnaderna mellan de två alternativen.

Annons
X

– Det är skattesänkningar istället för välfärdssatsningar, ett kallt och hårt manifest som tydligt visar var de står. Att de ignorerar pensionärerna genom att ytterligare vidga jobbskatteavdraget ökar och permanentar klyftan mellan löntagare och pensionärer. Den klyftan vill vi ha bort.

Alliansen gör bedömningen att koldioxidskatten inte behöver höjas under kommande mandatperiod, sade Maud Olofsson (C) vid pressträffen där valmanifestet presenterades på torsdagen.

– De åtgärder vi vidtagit gör att vi klarar den utsläppsreduktion vi lovat. Samtidigt gör vi ett stort paket för att ställa om vår fordonsflotta, sade hon.

Kritik riktas samtidigt mot de rödgrönas förslag på en höjd kilometerskatt. ”En straffskatt för landsbygden”, enligt Olofsson.

I valmanifestet finns också en ”havsmiljömiljard” till satsningar på miljön i bland annat Östersjön.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand kallar alliansens satsningar på miljö- och klimat ”fullständigt häpnadsväckande”.

– En regering som inte vågar satsa nu när en hel värld vet vad som står på spel kommer aldrig att satsa, säger hon och fortsätter:

– Med de insikter man fått under de senaste åren är förutsättningarna bättre än någonsin för en skarp klimatpolitik.

– Det gör mig uppriktigt ledsen att de inte vågar, säger hon till SvD.se.

Även vänsterledaren Lars Ohly saknar miljö- och klimatsatsningar i valmanifestet, men också åtgärder för att öka jämställdheten.

– Det här är en satsning på de mest högavlönade i samhället, männen, och ingenting för de mest utsatta, säger han.

De rödgröna väntas presentera sitt valmanifest inom kort, men när vill man inte avslöja.

– Det är det här vi har väntat på, säger Thomas Östros som inte är upprörd över att alliansen valt att presentera sitt valmanifest samma dag som hans partiledare utfrågas i SVT.

– Vi har ju längtat efter det här, säger han till SvD.se.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X