Ostronfeber

Havsbruk. Svenskarnas konsumtion av ostron har ökat från 50 till 350 ton på fyra år. Många vill göra pengar på det lyxiga skaldjuret.

Publicerad
Bengt Klemming plockar tillsammans med sin bror Peter mellan 1500 och 2000 ostron på ett par timmar. Företaget Bröderna Klemmings dykhjälp plockar 80 procent av ostronen på den vilda marknaden.

Bengt Klemming plockar tillsammans med sin bror Peter mellan 1500 och 2000 ostron på ett par timmar. Företaget Bröderna Klemmings dykhjälp plockar 80 procent av ostronen på den vilda marknaden.

Foto: LI FERNSTEDT
Annons

Bröderna Klemmings aluminiumbåt dundrar fram i 50 knop över det näst intill spegelblanka havet så det tångdoftande saltvattnet sprutar längs ­sidorna. Solen står högt på en klarblå himmel, men förmiddagsbrisen blir kylig i den snabba farten. Sannäsfjorden norr om Havsstenssund på norra Västkusten där vi befinner oss har Sveriges finaste ostronvatten, sägs det. Perfekta förhållanden med höga salthalter, vattentillströmning från flera håll samt gott om växtplankton som gör att ostronen som växer här – Ostrea Edulis – betraktas som de bästa i världen av många.

De senaste fyra åren har konsumtionen i Sverige ökat från cirka 50 till 350 ton. Fler restauranger och tv-kockar har ostron på menyn, och ifjol öppnade Stockholms första riktiga ostronbar. Medierna rapporterar om det svenska ostronundret, vilket skapar mer nyfikenhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons