Annons

Elias Björkman:Missförstod juryn Ruben Östlunds film?

Ruben vinner Guldpalm.
Ruben vinner Guldpalm. Foto: Jacovides-Borde Moreau/IBL

Ruben Östlund skriver historia när han som den andre svensk någonsin tilldelas filmvärldens finaste pris. Men det skorrar falskt när juryn säger att filmen handlar om den ”politiska korrekthetens diktatur”.

Under strecket
Publicerad

Det var inte oväntat men ändå överraskande att Ruben Östlund på söndagskvällen skrev svensk filmhistoria när hans ”The square” tilldelades Guldpalmen, ett av filmvärldens mest prestigefyllda priser. Senast en svensk belönades i Cannes var Roy Andersson vars ”Sånger från andra våningen” fick jurypriset 2000. Endast en svensk har tidigare tilldelats Guldpalmen – Alf Sjöberg för sin ”Fröken Julie” 1951.

Det var när den på förhand Guldpalmstippade ”Loveless” av Andrej Zvjagintsev fick ta emot jurypriset (det som ibland kallas för tredjepriset) som det på allvar började talas om att Östlund faktiskt såg ut att ha god chans att vinna Guldpalmen då den som vinner jurypriset inte också kan få Guldpalmen. Och strax efter klockan åtta på söndagskvällen kunde alltså Ruben Östlund segervråla tillsammans med galapubliken i den gigantiska Lumièrebiografen.

Annons
Annons
Annons