Annons
X
Annons
X

Östling om Gillbrand: En otroligt fin människa

Ordföranden i Svenskt Näringsliv Leif Östling var en period den bortgångne Per Gillbrands högste chef. Han minns honom med stor värme och respekt.

– Han var en underbar tekniker och en otroligt fin människa.

Leif Östling, ordförande Svenskt Näringsliv.
Leif Östling, ordförande Svenskt Näringsliv. Foto: Tomas Oneborg

Leif Östling är i dag ordförande i Svenskt Näringsliv, men började på Saab-Scania i Södertälje 1972, nästan samtidigt som Per Gillbrand kom dit. Leif Östling var också som högste chef för Scaniadivisionen från 1989 en av Gillbrands högsta chefer. Han minns sin gamla ingenjör med stor värme och respekt.

– Han var en underbar tekniker, så framsynt. Allt som inte ansågs möjligt det gav han sig på att göra - och klarade det. Han var en mycket viktig ingenjörskraft.

– På ett personligt plan var det alltid lika spännande att gå upp och prata med honom om alla hans nya idèer. Han var en otroligt fin människa.

Annons
X

Leif Östling drar sig till minnes en episod sedan General Motors köpt halva bildivisionen 1990.

– Han var en fantastisk uppfinnarsjäl. Förbränningsmotorer kunde han utan och innan. Sedan GM köpt Saab undervisade han som saknade universitetsutbildning 10 doktorer i fysik om Saabs avancerade tändsystem. GM hade haft ett hundratal i organisationen som försökt tagit fram samma sak under lång tid men misslyckats. Nu kom Per Gillbrand berättade hur det skulle gå till.

Leif Östling blir tyst och skrattar hjärtligt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Per sa ”Jag är ingen doktor i fysik. Men jag har reda på vad ampere och volt är.”

  – Han var ju en motormänniska fullt ut. Han var också en fena på att trimma utombordsmotorer till båtar.

  Annons
  Annons

  Leif Östling, ordförande Svenskt Näringsliv.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X