Östledare tar nejen med ro

I det östra Europa hukar sig politikerna efter Frankrikes nej till EU och försöker övertyga både sig själva och väljarna om att det inte kommer att få några konsekvenser just för dem.

Under strecket
Publicerad
Annons

WIEN
De officiella kommentarerna i EU:s nya medlemsstater som Ungern, Polen, Slovakien eller Tjeckiska republiken är försiktigt avvaktande; också i kandidatländer som Rumänien och Bulgarien, vars medlemskap planeras till januari 2007, försöker man intala sig mod. Till och med i Kroatien är president Stipe Mesic och regeringschef Ivo Sanader ense om att vad som hänt inte lär få några konsekvenser för Kroatiens möjligheter att snart få börja förhandla om ett medlemskap.

De tio nya staterna i EU, medlemmar sedan förra årets ”Big Bang”-utvidgning, borde dock oroa sig för vad som nu kan ske med EU:s långsiktiga budget för 2007-2013, till vilken de knyter stora förhoppningar. Går budgetarbetet i stå eller skärs budgeten ner, får det omedelbara konsekvenser i öst där en hel del av den fortfarande stora entusiasmen för EU och en gemensam konstitution är beroende av tillgången till Bryssels kassakistor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons