Ostindiefararen anlöper Stockholm

Det tog 21 år från att Ostindiefararens vrak återupptäcktes tills den färdiga kopian seglade in i huvudstaden. När Götheborg kommer till Stockholm är hon lastad med kungligheter, eldsjälar, sponsorer – och ett nyförlovat par.

Under strecket
Publicerad
Kunge Carl XVI Gustaf  är skeppets högste beskyddare och drottning Silvia dess gudmor

Kunge Carl XVI Gustaf är skeppets högste beskyddare och drottning Silvia dess gudmor

Annons

Åheej! Åheej! Åheej! Jungman Pelle Åkerström och de andra drygt 50 eleverna ombord på Ostindiefararen Götheborg kämpar med seglen. På däck trängs de med kung Carl VI Gustaf och drottning Silvia, med oceanografiska forskare och välbärgade sponsorer.
För 22-åriga Pelle Åkerström är det en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag såg en dokumentär om Ostindiefararen för tre år sedan. Sedan dess har jag legat på och tjatat för att få åka med. Det är ballt att man bara kan dra ihop ett fartyg såhär.

Det var 1984 som sportdykaren Joakim Severinson och hans kollegor i Marinarkeologiska sällskapet återupptäckte delarna av det skepp som förliste den 12 september 1745 i Göteborgs hamninlopp. Fartyget är 110 år yngre än Vasa, ett lastfartyg och inte ett örlogsfartyg, men ungefär lika stort. Joakim Severinson kläckte idén att låta bygga en ny Ostindiefarare, precis som man gjort i Holland. Det fanns inga ritningar, han fick leta bland utgrävningar, arkivmaterial och gamla modeller.
– Vi har stött på många tuffa problem, men tuffast var det att få ihop pengarna, säger Joakim Severinson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons