X
Annons
X

Östersjön hotas av läckande giftsäckar

En av världens giftigaste kemikalier förvaras i spruckna plastsäckar vid den polska Östersjökusten och riskerar att sprida sig till Sverige. Miljöminister Lena Ek (C) ska nu ta upp frågan med Polen.

Allting börjar en gråmulen majdag utanför Gdansk, Polen. Bilderna från en skakig handkamera på tv-kanalen TVN visar hur trasiga plastsäckar med den svartlistade kemikalien HCB ligger staplade i drivor. Säckarna har ursprungligen använts inom jordbruket i Ukraina och har nu transporterats till grannlandet för att oskadliggöras i det polska företaget Port Services förbränningsugnar. Kruxet är att plastsäckarna läcker ut en av världens giftigaste kemikalier, förbjuden i hela EU sedan 2004, endast ett stenkast från den polska Östersjökusten. Greenpeace kopplades in och konstaterade att den undermåliga förvaringen riskerade att leda till att kemikalien sprids i naturen.

– Det såg verkligen dåligt ut, särskilt med tanke på att anläggningen ligger 60 meter från havet. När säckarna ligger helt öppna på vissa ställen kan vindarna svepa med sig kemikalien. Till sist hamnar den i någon organism, antingen en fisk eller en människa, och får negativa konsekvenser, säger Gergely Simon, giftexpert på Greenpeace Östeuropakontor.

Jill Staveley Öhlund obducerar torsk på Naturhistoriska riksmuseet. Den ska analyseras för balnd annat HCB, det farliga ämne som den polska tv-kanalen TVN har upptäckt och som riskerar att sprida sig till Sverige.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2

Greenpeace bilder från företaget Port Service visar hur säckar med extremt miljöfarligt avfall ligger oskyddade och färgar de omgivande vattenpölarna orangea.

Foto: GREENPEACE Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X