Östermalmshallen och skenande slutnotor

PODD | 12 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras skenande slutnotor för byggprojekt. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras varför slutnotan för offentliga projekt så ofta blir mycket högre än det var tänkt.

Sedan 1915 äger Stockholm stad den anrika saluhallen Östermalmshallen, som på Östermalm kort och gott kallas "hallen". I dag kan man läsa i Svenska Dagbladet om att renoveringen av saluhallen nästan är två år försenat och slutnotan kommer att bli en miljard. Det är betydligt högre än det var tänkt. När projektet började 2016 sa man att projektet skulle kosta 650 miljoner och vara klart 2018. Nu planerar man att öppna den i januari nästa år. 50 procent dyrare än det var tänkt.

Alla som har renoverat en lägenhet vet att det kan uppstå problem under tiden, men skulle en renovering dra ut såhär mycket på tiden, och bli så mycket högre i kostnad skulle nog de flesta ligga sömnlösa. Så gör våra politiker det?

Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten och Tove Lifvendahl tillsammans med Dennis Wedin, fastighetsborgarråd i Stockholm med ansvar för projektet och Erik Lakomaa, forskare och chef för forskningsinstitutet EHFF på Handelshögskolan som har studerat just offentligt beslutsfattande kring exempelvis investeringar.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons