Annons

Österlens finaste smultronställen

I Skräddaröd är stillheten och naturen de främsta tillgångarna. Här finns tolv gårdar som tar emot stressade storstadsbor.
I Skräddaröd är stillheten och naturen de främsta tillgångarna. Här finns tolv gårdar som tar emot stressade storstadsbor. Foto: Christian Gustavsson

Primörodlingar och vingårdar, konstnärsbyar och toppkrogar. Nej, det är inte konstigt att Österlen kallas för Sveriges Provence. Vi gav oss ut på jakt efter den skånska slättens finaste smultronställen.

Publicerad
Ystad Saltsjöbad
Ystad Saltsjöbad Foto: Christian Gustavsson

**Gryningsdimman har lättat **och vinden är ljum. Ute i Hanöbukten syns skummande vita vågor och det blå havet är så ljust att det bleknar i morgonsolen. Världens ände tycks ligga vid horisonten där illusionen av ett gigantiskt himlahav möter blickfånget. Vi har övernattat på hemtrevliga Talldungens gårdshotell och tar en saltstänkt morgonpromenad över Brösarps backar ner till stranden vid Haväng, detta hedliknande landskap med vit sandsteppsvegetation. I de gröna hagarna inåt land kikar några får nyfiket upp. En ensam mås gör skriande sällskap.

Ystad Saltsjöbad

Foto: Christian Gustavsson Bild 1 av 4

Vid kanten av Brösarps backar ligger Havängs vidsträckta heder och böljande hagar.

Foto: Christian Gustavsson Bild 2 av 4

På Dalängarnas stenugnsbageri finns allt från nybakat rågbröd till obesprutad äppelmust och lammskin från den egna gården.

Foto: Christian Gustavsson Bild 3 av 4

Hammars backar bjuder på en storslagen upplevelse med vyerna ut över havet och den rika floran som ger färg och doft till vandringen.

Foto: Christian Gustavsson Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons