Annons
Recension

Frozen riverOsminkad äkthet

Courtney Hunts Frozen river vann Bronshästen vid Stockholms filmfestival i november. Dessförinnan hade den vunnit rader av utmärkelser. Vid Sundance filmfestival vann den stora jurypriset. Frozen river tål att jämföras med aktuella filmer av såväl Loach, Leigh och bröderna Dardenne tycker Jeanette Gentele.

Under strecket
Publicerad

Fozen river har en äkthet av samma slag som i filmer av Ken Loach, bröderna Dardenne och Mike Leigh. Liksom de tar den 44-åriga debutanten Courtney Hunt god tid på sig att berätta sin historia och att närma sig människorna i den för att ta reda på hur de tänker och hur de känner. Det är en i alla bemärkelser osminkad berättelse, där människor ser ut som de gör i verkligheten och beter sig som i verkligheten, som de måste men kanske inte alltid vill.

Det är så sällan människor gör det i amerikansk film, slås man av. Numera ska ju skådespelare vara ”larger than life” som Nicole Kidman och Hugh Jackson i aktuella Australia eller Angelina Jolie i kommande The Changeling och deras roller är lika konsekventa som målsökande robotar. Det behöver inte vara fel att se ut som och agera som en ”filmstjärna” men ibland förtar faktiskt alla välmejkade ansikten och nylagda frisyrer även det ”allvarligaste” budskap.

Annons
Annons
Annons