Annons
X
Annons
X

Oslofjordstunneln en dödsfälla vid brand

Ingen överlever i Oslofjordstunneln om en fullastad tankbil skulle brinna där. Det visar en riskstudie från försäkringsbolaget Veritas.

Av NTB, TT

Rapporten visar att tunneln behöver automatisk tv-övervakning för att minska riskerna vid en tankbilsbrand, skriver tidningen Aftenposten.


Vid en tankbilsbrand kan alla dö eftersom brandmännen inte kan gå in i tunneln utan automatisk tv-övervakning, heter det i rapporten.

– De kan gå in om där finns tv-kamera och de får tillräckliga uppgifter för att kunna bedöma risken.

Annons
X

En räddningsinsats kan nästan halveras om där finns tv-kameror i tunneln och antalet offer kan också halveras, är slutsatsen i Veritas rapport som sänts till norska vägverket, Vegdirektoratet.

Detta inte något uppseendeväckande, kommenterar Vegdirektoratets informationsdirektör Steinar Gullvåg.


De bedömningar och analyser som gjort hittills har gjorts för de flesta andra tunnlar. Om en tankbil brinner i en tunnel kan resultatet bli katastrofalt. Det gäller även vid en brand utanför en tunnel.

– Konsekvensen av att inte tillåta tankbilar i Oslofjordstunneln skulle bli att fler kör genom Oslo. Skulle farligt gods på ett lastbilståg börja brinna i Oslo är risken stor för långt svårare konsekvenser, hävdar Gullvåg.

Gullvåg anser att man måste överväga att sluta med tunnelbyggen om samhället kräver hundraprocentig säkerhet där.

Oslo TT-NTB

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X