Annons
X
Annons
X

Facket: Regelbrott skicka in oskyddad personal

Ambulanspersonal utan skyddsutrustning skickades in för att ta hand om skadade direkt efter fredagens terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. Samtidigt var området klassat som en het och osäker zon där ambulanssjukvårdare inte ska befinna sig.

– Att låta dem gå in där strider mot Socialstyrelsen särskilda föreskrifter, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet Alarm.

(uppdaterad)
Terrordådet i Stockholm
Ambulanspersonalen har hyllats för sina insatser vid fredagens dåd. Men enligt facket borde de inte ha skickats in i området.
Ambulanspersonalen har hyllats för sina insatser vid fredagens dåd. Men enligt facket borde de inte ha skickats in i området. Foto: Tomas Oneborg

Alla är överens om att ambulanspersonalen stod för fantastiska insatser för att hjälpa alla skadade efter lastbilsattacken på Drottninggatan i fredags.

Men enligt personalens fackförbund borde de inte ha skickats in i området – eftersom det inte var en säker zon att arbeta i. Många saknade dessutom grundläggande skyddsutrustning, exempelvis hade sjukvårdsledaren glömt sin hjälm, och några hade inte ens skyddsjackor på sig utan bara fleecetröjor och t-shirts.

– Ambulanspersonal arbetade i samma zon som polisen klassat som osäker, och där poliserna var beväpnade och hade skyddsvästar och skyddshjälmar. Det är insatsstyrkans sjukvårdspersonal som ska ta ut de skadade till ett säkert ställe för ambulanssjukvårdarna enligt föreskrifterna, säger Gordon Grattidge på Ambulansförbundet Alarm.

Annons
X

För polis och brandmän är utrustningen självklar och den ska finnas med i utryckningsfordonen. Men för vårdpersonalen finns olika tolkningar av Socialstyrelsens föreskrifter och det finns heller inga krav på exempelvis skyddsvästar i ambulanserna.

– Det är inte lika hårt reglerat. Däremot är det solklart att de inte ska uppehålla sig i en "het zon" med ett misstänkt terrordåd med en självmordsbombare. I exempelvis London får man i det läget bara sätta in taktiska ambulanser.

Foto: Tomas Oneborg

Gordon Grattidge värjer sig mot tanken att fredagens attack visar att ambulanspersonalen inte behöver ha någon skyddsutrustning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Med fyra döda och 15 skadade motsvarade insatsen vad som görs vid en större trafikolycka, men det avgörande här är ju att man inte vet vad som händer vid ett terrordåd, säger han.

  Han vill nu få upp frågan på nationell nivå, främst för att tvinga landstingen att utbilda ambulanssjukvårdarna bättre och öva betydligt mer.

  – Senast man övade i Stockholm var en flygplansolycka på Arlanda 2015. Då skickade Stockholmslandstinget ett ambulansteam, säger Gordon Grattidge.

  Patrik Söderberg, katastrofmedicinsk chef i Stockholmslandstinget, förutsätter att det togs en kontakt med polisen och räddningstjänsten och att man gjorde bedömningen att det var säkert för ambulanspersonalen att gå in i området.

  – De ska alltid först tänka på sin egen säkerhet. Är det inte en säker zon ska de inte gå in, men vad som exakt hände denna eftermiddag har jag ingen kännedom om. Men de gjorde en storartad insats, säger Patrik Söderberg, som också menar att Stockholms ambulanssjukvårdare är tillräckligt utbildade, men att alla alltid kan öva mer.

  Camilla Nylén, verksamhetschef vård vid SOS Alarm menar att uppgifterna den första timmen var väldigt oklara om vad som hänt.

  – Från början larmades vi ut för att en lastbil hade skenat in på Drottninggatan. Först senare blev det ett potentiellt terrorattentat, men vi behöver göra en ordentlig utvärdering och lyssna på radiotrafiken tillsammans med polisen och räddningstjänsten innan vi kan bedöma vår insats, säger hon.

  Landstingsledningen meddelade under tisdagen att man tänker göra en större utvärdering av hela vårdinsatsen efter terrorattacken. Dessutom ska man ta fram konkreta förslag på insatser för att på sikt öka säkerheten i sjukvården.

  Det ska bland annat handla om säkerheten vid akutsjukhusen, transporterna av nyckelpersoner till vården i katastroflägen och utrustningen för ambulanspersonalen.

  Annons
  Annons
  X

  Ambulanspersonalen har hyllats för sina insatser vid fredagens dåd. Men enligt facket borde de inte ha skickats in i området.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X