X
Annons
X
Recension

Anna Bjerger: ”Lit” Osentimental men poetisk berättelse om ljuset

Anna Bjergers bilder undflyr sedvanliga kategorier. Stilsäkert, men tematiskt spretigt, lyfter hon fram vardagliga scenerier. Det de har gemensamt är en stämning man minns långt efteråt. Joanna Persman ser ett måleri som vidgar betraktarens blick.

Anna Bjerger ”Solid/Afloat”, 2018. Olja på aluminium. Foto: Galleri Magnus Karlsson
Läs mer om Höstens konstutställningar 2018

”På natten stiger helvetet upp över jorden. Det första det gör – är att deformera avstånden; allt gör det trängre, kompaktare, trögare. Detaljer går förlorade, föremål förlorar sina ansikten, blir baktunga och otydliga; det är märkligt att man om dagen kan tala om dem som ’vackra’ eller ’användbara’; nu verkar de mer oformliga, det är svårt att gissa sig till deras ändamål.”

Raderna är ett utdrag ur den polska författaren Olga Tokarczuks briljanta roman ”Löparna”. Att Galleri Magnus Karlsson använder sig av dessa ord i sin presstext till Anna Bjergers pågående utställning är ett smart drag. Det skönlitterära fångar stämningar i Bjergers måleri på ett sätt som konstteoretiska utläggningar misslyckas med. Hennes stilsäkra men tematiskt ombytliga måleri undflyr vanligtvis kategoriska definitioner.

Anna Bjerger ”Muted/Match”, 2018. Olja på aluminium.

Foto: Galleri Magnus Karlsson Bild 1 av 3

Anna Bjerger ”Descending/Odd”, 2018. Olja på aluminium.

Foto: Galleri Magnus Karlsson Bild 2 av 3

Anna Bjerger ” Luminous/Night”, 2018. Olja på aluminium.

Foto: Galleri Magnus Karlsson Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X