Annons
X
Annons
X

”Oschyst att klä ut sig till clown”

Risken att bli skrämd av en person utklädd till clown har gjort många barn rädda. Eleverna i sexan på Vaxö skola är upprörda över hysterin.

Clownattackerna
Irma, Rasmus, Torun, Vincent och Lucas i sexan på Vaxö skolan gör tummen ner för personer som klär ut sig till clowner och skräms.
Irma, Rasmus, Torun, Vincent och Lucas i sexan på Vaxö skolan gör tummen ner för personer som klär ut sig till clowner och skräms. Foto: Ari Luostarinen

Runt om i landet har det kommit rapporter – och polisanmälningar – om att personer klätt ut sig till clowner för att skrämma andra. Det började i USA i slutet av sommaren och har sedan spridit sig till andra delar av världen, även Sverige. Den här veckan har mycket av nyheterna handlat om clowner.

–  Spridningen av nyheter går mycket snabbare nuförtiden. Därför kan man likna det vid ett virus, säger medieforskaren ­Marie Grusell till SVT.

Marie Grusell jämför det med Pokémon Go, som det skrevs väldigt mycket om i somras, men som det nu inte pratas alls lika mycket om.

Annons
X

–  Efter ett tag har det spridits så mycket att det inte är en nyhet längre, säger hon.

Sexorna på Vaxö skola har pratat mycket om det som hänt. Många elever har varit rädda och känt ett obehag när de ska gå hem från skolan eller från kompisar. Men det är också många som är arga på personerna som klär ut sig.

–  Jag tror att de som gör så bara vill ha uppmärksamhet och skrämmas, säger Torun.

–  Det är kanske någon som vill vara cool, och så gör man så. Men det är inte schyst, säger Rasmus.

Eleverna i sexan på Vaxö skola har pratat mycket om clowner den senaste tiden. Foto: Ari Luostarinen

Eleverna tror att många är rädda för clowner för att de ibland är med i läskiga filmer. Att man inte vet vem som gömmer sig bakom masken kan också ­skapa en känsla av otrygghet.

–  Många barn blir rädda för att de inte vet vem människan bakom är. Många är ju rädda för jultomten också. Med en mask blir allt lite läskigare, säger Irma.

Polisen runt om i landet har fått in väldigt många anmälningar, och flera gånger när de ryckt ut har det inte funnits någon clown där. Mycket av senaste veckans clownberättelser är rykten. Kanske har det inte hänt alls, och om det hänt är det en väldigt överdriven historia som sprids vidare.

–  Är man rädd kan man för­söka tänka på att det är väldigt liten risk att man ska stöta på en clown, säger Torun.

Får du ett kedjesms om clowner – strunta i det. Foto: Ari Luostarinen

På Instagram har det också dykt upp olika clownkonton som går ut på att skrämmas. Eleverna berättar att nästan alla i deras klass har fått kedje-sms med ett datum då clownerna ska komma.

–  Det är bara att strunta i de sms:en. Det är någon som vill skrämmas, och man ska inte ta det på allvar. Man ska absolut inte skicka dessa sms vidare. Det är inte bra att sprida saker som inte är sanna, säger Vincent.

Om man ändå känner sig rädd och orolig har Vincent ett tips:

– Prata med dina föräldrar. Om man slipper bära allt inom sig brukar det kännas lite lättare.

Annons

Irma, Rasmus, Torun, Vincent och Lucas i sexan på Vaxö skolan gör tummen ner för personer som klär ut sig till clowner och skräms.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Eleverna i sexan på Vaxö skola har pratat mycket om clowner den senaste tiden.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 3

Får du ett kedjesms om clowner – strunta i det.

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X