Annons
X
Annons
X

Oscarsson: Blotta misstanken om jäv är olycklig

Mikael Oscarsson (KD), ledamot i Försvarsutskottet, är kritisk till hur socialdemokratiska ministrar skaffat sig lägenheter i Stockholms innerstad:

– Man kan tycka att de själva inte skulle utsätta sig för det här. Blotta misstanken om jäv är olycklig, säger Michael Oscarsson till SvD.

Hultqvists stiftelselägenhet
"Blotta misstanken om jäv är olycklig" säger Michael Oscarsson (KD) till SvD.
"Blotta misstanken om jäv är olycklig" säger Michael Oscarsson (KD) till SvD. Foto: Jessica Gow/TT/Tomas Oneborg

På tisdagen avslöjade SvD att Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder gjort ett undantag från sina stadgar och delat ut ett hyreskontrakt på Östermalm till nyblivne försvarsministern Peter Hultqvist (S).

– Jag tycker det här belyser att var och varannan minister tycks ha problem att hitta övernattningslägenheter, säger Michael Oscarsson och syftar på tidigare affärer med Margot Wallström i centrum.

I Sverige, till skillnad från många andra länder, kan man inte både vara riksdagsman och minister. Det medför att en minister inte heller har rätt till de lägenheter som riksdagen förmedlar.

Annons
X

Ministern har däremot rätt till ersättning för logi och avlöningsförstärkning på totalt 12 440 kronor i månaden.

– Jag bor själv i en övernattningslägenhet som riksdagen äger, berättar Michael Oscarsson, som privat bor i Almunge utanför Uppsala.

**KD-politikern **menar att det är hög tid för regeringskansliet att ordna ett system där ministrar kan tilldelas lägenheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är inte bra när det ena mystiska avtalet efter det andra kommer fram. I Margot Wallströms fall var det ju facket som låg bakom. Här är det en statlig stiftelse. Utöver det misstänkta beroendeförhållandet är det ju inte bra med tanke på den oerhörda brist på bostäder som råder i Stockholm, säger Michael Oscarsson.

  Som ledamot i Försvarsutskottet känner Michael Oscarsson inte till praxis och rutiner inom Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-bostäder:

  – Men det verkar finnas anledning att gräva vidare, säger han.

  Vad är ditt råd till politiker?

  – Man kan tycka att de själva inte skulle utsätta sig för det här, säger Michael Oscarsson.

  Allan Widman (L) ordförande i Försvarsutskottet, vill inte uttala sig.

  – Det är en så pass personlig sak och jag känner till för lite. Därför vill jag inte lämna någon kommentar, säger Allan Widman till SvD.

  Stig Henriksson, V, har inga anmärkningar på hur socialdemokratiska ministrar löst sin boendesituation:

  – Skandalen är att regeringen inte kan erbjuda lägenheter. Som det är för ministrar faller det på kontakter och andra sätt att lösa problemet, säger han.

  Så 12 440 kronor i månaden räcker inte?

  – Det måste finnas logi, också. I Stockholm är det väldigt svårt, säger Stig Henriksson, som berättar att han som riksdagsman själv bor i ett studentrum med kök i korridoren.

  Annons

  "Blotta misstanken om jäv är olycklig" säger Michael Oscarsson (KD) till SvD.

  Foto: Jessica Gow/TT/Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X