Perfect Guide

Oscarsparen vi aldrig glömmer

I natt går den 89:e upplagan av Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles. Vi har samlat de mest ikoniska paren som besökt galan genom tiderna.

Heath Ledger & Michelle Williams, 2006

Foto: Gamma/IBL Bildbyrå

Det forna stjärnparet Heath Ledger och Michelle Williams kom hand i hand till Oscarsgalan 2006. Deras gemensamma film Brokeback Mountain hade knipt åtta nomineringar, flest av alla filmer, varav den slutligen vann tre. Heath Ledger var nominerad i kategorin Bästa manliga huvudroll och Michelle Williams var nominerad till Bästa kvinnliga biroll.

Annons

Grace Kelly & Clark Gable, 1954

Foto: IBL

Skådespelarna Grace Kelly och Clark Gable hade en kort romans på 50-talet och här har de fastnat på bild tillsammans vid Oscarsgalan 1954. Grace Kelly var detta år nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för sin roll i Mogambo. Året därpå vann hon en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll för Mannen du gav mig. Clark Gable hade vunnit en statyett 1935 när han spelade huvudrollen i Det hände en natt. Han har också varit nominerad för sina roller i Borta med vinden samt Myteri.

Nicole Kidman & Tom Cruise, 2000

Foto: STEWART COOK/REX

År 2000 var skådespelaren Tom Cruise nominerad i kategorin Bästa manliga biroll för sin insats i dramat Magnolia. Priset gick dock till skådespelarkollegan Michael Cain för hans roll i Ciderhusreglerna. Här ser vi Tom Cruise på röda mattan med dåvarande frun Nicole Kidman som tre år senare skulle vinna priset för Bästa kvinnliga huvudroll i dramat The Hours.

Demi Moore & Bruce Willis, 1989

Foto: IBL

Ett av 80-talets mest populära Hollywoodpar var Demi Moore och Bruce Willis. Här ser vi dem vinka till fansen som samlats längs med röda mattan vid den 61:a upplagan av Oscarsgalan. Rainman var filmen med flest nomineringar det här året och den vann också några av de tyngsta kategorierna så som Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga huvudroll. Varken Demi Moore eller Bruce Willis har någonsin nominerats till någon Oscarsstatyett.

Brad Pitt & Gwyneth Paltrow, 1996

Foto: BEI/REX

1996 ledde skådespelerskan Whoopi Goldberg galan och på röda mattan vandrade dåtidens it-par Brad Pitt och Gwyneth Paltrow. Brad Pitt har varit nominerad till en Oscar flera gånger, just detta år var det för sin roll i Twelve Monkeys. Den film som kammade hem flest vinster detta år var det episka dramat Braveheart.

Humphrey Bogart & Lauren Bacall, 1952

Foto: Larry Sharkey/Polaris Images

Till Oscarsgalan 1952 kom stjärnan Lauren Bacall med sin lika kända make Humphrey Bogart. På bilden tar de en rökpaus innan de går in i salongen där Humphrey Bogart en stund senare ska vinna priset för Bästa manliga huvudroll för insatsen i filmen Afrikas drottning. Katherine Hepburn, som var hans motspelare, var nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Statyetten kneps dock av Vivien Leigh för hennes roll i Linje Lusta.

Till Toppen