Annons

”Oscarson är fel ute – museer bör demokratiseras”

Arbetets museum i Norrköping.
Arbetets museum i Norrköping. Foto: Jorma Valkonen/TT

KULTURDEBATT | När museer vill öppna för ovana museibesökare går det att likna vid hur folkkyrkor ersatte latinet med språk församlingarna förstod. Det skriver Niklas Cserhalmi, chef för Arbetets museum i en replik till Stina Oscarson.

Under strecket
Publicerad

Det är onsdag morgon. Jag äter frukostgröt och läser Stina Oscarsons text ”Museibesöket blir som en lektion i grundskolan” i SvD där huvudfokus ligger på att kritisera Nationalmuseums ”förnumstiga” textskyltar. Oscarson kontrasterar den genomförklarade museivärlden mot den katolska kyrkan där mysterier fortfarande enar människor. Hon jämför detta med den svenska kyrkan som sänkt trösklarna till dess att allt blivit trivialt.

När jag efter frukost cyklar till museet funderar jag på om Stina Oscarson ger oss ledtrådar till att förstå museidebatten som pågått 2018 och 2019. Är den rörelse som museivärlden i Europa är inne i nu motsvarigheten till kyrkans reformation under sen medeltid? Den stora knäckfrågan då var språket. Bibeln var skriven på latin, ett språk som eliterna, men inte menigheten förstod. Kyrkan hade därigenom tolkningsföreträde till Gud och folk i allmänhet var hänvisade till att lita på de tolkande prästerna för att förstå hur Gud tyckte att de skulle leva sina liv.

Annons
Annons
Annons