Jag är inte längre härOscarsfavorit på Netflix som pulserar av liv

Daniel Garcia spelar huvudrollen i ”Jag är inte längre här”.
Daniel Garcia spelar huvudrollen i ”Jag är inte längre här”. Foto: Netflix

Unga Ulises flyr från Mexiko till USA men har svårt att finna ett sammanhang. ”Jag är inte längre här” är en av 15 filmer som i år kan nomineras till en Oscar för bästa internationella långfilm.

Under strecket
Publicerad
Ur filmen ”Jag är inte längre här”.

Ur filmen ”Jag är inte längre här”.

Foto: Netflix
Annons

Personer som korsar landsgränser tycks, rimligt nog, bli en allt vanligare utgångspunkt inom fiktionen. Inte minst filmen är ett kontrasternas medium, och den symbolstarka förflyttningen mellan till exempel Mexiko och USA är särskilt tacksam för att skildra enskilda individers eller familjers sätt att ta sig vidare, oavsett om det handlar om daglönare som nöjer sig med tak över huvudet, eller en klass som vill få tillgång till bättre utbildningssystem och högre löner. Även när förutsättningarna är goda blir den nya tillvaron sällan enkel, känslan av tillhörighet aldrig direkt stark.

17-årige Monterrey-bon Ulises, huvudperson i ”Jag är inte längre här”, företar just en resa från Mexiko till USA i filmens början, men hans odyssé – namnet förpliktar – är ofrivillig, utlöst av en olycklig händelse. Ulises är stolt och envis, tongivande i den lokala subkulturen kolombianas, som passionerat ägnar sig åt att dansa till lågmäld colombiansk cumbia. ”Terkos” kallar gruppen sig, en motrörelse i brokig kostym: basketkängor, baggy outfit, gärna i rutigt och med avvikande hårkreationer som främsta signum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons