Annons

SD: Taket i a-kassan ska höjas kraftigt

Vi föreslår en kraftig höjning av taket i a-kassan till 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna, som en del i ett större reformpaket. De uppskattade kostnaderna för dessa reformer ligger på ungefär 6 miljarder kronor årligen. Det innebär att det kommer bli en viktig och prioriterad del i vårt kommande valmanifest, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

Under strecket
Publicerad

Under den borgerliga regeringen har ett antal försämringar av arbetslöshetsförsäkringen ägt rum. Man har bland annat försämrat villkoren för deltidsarbetslösa genom att inskränka deras rätt till a-kassa. Man har även avskaffat möjligheten för nyblivna arbetslösa att under en inledande period om 100 dagar fokusera sitt arbetssökande inom sin yrkeskategori och inom sitt geografiska närområde. Samtidigt har man låtit nivån på taket i a-kassan vara konstant sedan 2002 vilket lett till att den i reala termer kraftigt underminerats. Det är genom att hålla denna typ av utgifter konstanta, och alltså inte indexera dem i förhållande till pris- eller löneutveckling, som regeringen sedan påstår sig kunna skapa ett ”reformutrymme” att använda till andra utgiftsökningar eller skattesänkningar. Effekten av att hålla taket konstant blir ju dock densamma som en nedskärning – det relevanta för den som drabbas av arbetslöshet är givetvis den egna köpkraften.

Regeringen valde även att införa en arbetslöshetsavgift vilket ledde till kraftigt höga avgifter för många anslutna medlemmar, inte minst inom hotell och restaurang, vilket gjorde att närmre en halv miljon anslutna lämnade a-kassan. Denna avgift valde man dessbättre att avskaffa i samband med budgetpropositionen för 2014.

Annons
Annons
Annons