Annons

Oscar Properties revisorer under fortsatt granskning

Revisorsinspektionen utreder bland annat Oscar Properties huvudrevisor Ingemar Rindstig sedan 2018.
Revisorsinspektionen utreder bland annat Oscar Properties huvudrevisor Ingemar Rindstig sedan 2018. Foto: Tomas Oneborg

Arbetet med att utreda Oscar Properties revisorer fortsätter. Det bekräftar Revisorsinspektionen. Frågetecknen gäller bland annat de märkliga turerna runt byggrätten på bostadsrättsföreningen Biografens tak men även ett omdiskuterat projektet i Nacka är under lupp.

Under strecket
Publicerad

– Ärendena är öppna och utredningarna pågår, säger Philip Lagerling jurist på Revisorsinspektionen, till SvD.

Revisorsinspektionen granskar sedan förra året Oscar Properties huvudrevisor Ingemar Rindstigs hantering av projektet Biografen Penthouses. Saken rör den påbyggnad som Oscar Properties vill göra på en befintlig bostadsrättsförening, Biografen.

Utredningen gäller bland annat den resultateffekt på 50 miljoner, som Oscar Properties uppgav i årsredovisningen för 2017 för försäljningen av Biografen Penthouses. Den resultateffekten för 2017 fanns inte i verkliga pengar, eftersom endast en handpenning på drygt 10 miljoner betalats. Resterande delen av köpeskillingen, 114 miljoner kronor brann inne när köparen Axxonen gick i konkurs.

– Utredning pågår fortfarande. Jag vet inte när i tiden beslut kommer att tas, säger Philip Lagerling.

Om det blir kritik riskerar huvudrevisorn erinran, varning eller upphävande. Men ärendet kan även lämnas utan åtgärd vilket sker i flest fall.

Även Oscar Properties uppmärksammade projekt i Nacka ställer Revisorsinspektionen frågor om i sin utredning.

Annons
Annons

SvD har tidigare ställt frågor till Ernst & Young med anledning av kritiken mot revisorernas insatser i Oscar Properties.

Ulrika Lenhammar som är kommunikationsansvarig på Ernst & Young ville då inte kommentera pågående utredningar.

– Vi har respekt för Revisorsinspektionens arbete och följer det noggrant. Eventuella kommentarer lämnas när Revisorsinspektionen avslutat sitt arbete, sa hon.

Det andra ärendet som hamnat hos Revisorsinspektionen gäller en revisor från PwC som flera år i rad misslyckats med att få årsredovisningarna i ägarbolaget till Oscar Properties koncernen klara i tid.

Förseningarna polisanmäldes också men EBM lade ned utredningen. Beslutet motiverades med att Oscar Engelbert fått ett strafföreläggande 2016 för bokföringsbrott och att påföljden ”är tillräcklig för att omfatta också den nu aktuella brottsligheten” står det i EBM:s beslut från januari i år. Påföljden för det tidigare bokföringsbrottet uppgick till 40 000 i dagsböter enligt strafföreläggandet.

Det har varit turbulent i Oscar Properties. Tidigare i år bekräftade Finansinspektionen att bolaget hör till de bostadsutvecklare vars redovisningsmetod nu granskas. I början av veckan tvingades bostadsutvecklaren be om anstånd med sina lån och ställde samtidigt in utdelningarna på sina preferensaktier. Bolagets aktier har slaktats på börsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons