Oscar om paniken: ”Snälla ta mig loss”

Flera skolor i Sverige använder fasthållning som ett sätt att få elever att lugna ned sig. Det är en farlig metod, som i värsta fall kan leda till dödsfall. SvD träffade Oscar, 12 år, som är ett av de barn som plågas av traumatiska minnen efter fasthållningar.

Publicerad
SvD har träffat pojken som kallas "Oscar".
SvD har träffat pojken som kallas "Oscar". Foto: Carl Bredberg

Enligt en genomgång som Sveriges Radio har gjort anmäldes förra läsåret 43 fall av fasthållning till Skolinspektionen. Att bli fasthållen kan orsaka en stor rädsla och ge trauman, som ett sår i själen, för livet. Oscar*, som i dag är tolv år, är ett av barnen som blivit utsatt. För honom har fasthållningen satt djupa spår. Han var nio när det hände, och går fortfarande till en psykolog för att bearbeta sina upplevelser och den posttraumatiska stress som fasthållningarna orsakat.

– Det är fortfarande svårt för mig att prata om det, säger Oscar med tårar i ögonen.

Oscar har diagnosen Asperger och ADHD. Vissa saker har han lätt för, medan han måste kämpa med andra. Han har också svårt att koncentrera sig, sitta still och kan bli väldigt arg. Det är just vid de tillfällen som han har blivit arg som fasthållningen skett. Han berättar att det var tre vuxna personer som avlöste varandra för att hålla fast honom. Han tvingades ner på mage samtidigt som en person satte sig gränsle över hans rygg, medan den andre satte sig över hans ben.

– Jag tänkte bara "ta mig loss, snälla ta mig loss." Jag hade panik, och ville bara ta mig ut, säger han.

Fasthållningen, som enligt Oscar och hans familj pågick under långa stunder, skedde flera gånger i veckan och började vid höstterminens start i trean. Det tog flera månader innan Oscar berättade någonting. På söndagarna grät han för att han inte ville gå till skolan nästa dag, men hans föräldrar förstod inte varför.

– Det är svårt att förklara. Jag trodde det var mitt fel och hade dåliga tankar om mig själv. Jag skämdes, så jag vågade inte berätta, säger han.

Han kommer aldrig att glömma dagen då han till slut berättade. Oscar var hos sin psykolog och hans mamma var också där.

Oscars mamma Maria berättar vad han sa: "Det gör ont när de håller mina händer bakom ryggen, sitter på mig och sätter sina knän i min rygg".

– Då förstod vi att något var väldigt fel, säger hon.

En dag när Maria kom för att hämta honom såg hon själv fasthållningen.

– Det var helt fruktansvärt. Horribelt. Jag kan inte beskriva hur det känns att se sitt barn ligga med fastspända händer, med huvudet nedtryckt mot marken, säger Maria.

Maria berättar hur hon, och resten av familjen, fick stänga av sina känslor för att hålla ihop inför Oscar.

Fasthållningar som en metod att lugna utåtagerande barn får hård kritik av Barnombudsmannen.

– Det fungerar inte. Barnen blir inte lugna, tvärtom kan de få panik och svårt att andas. Att hålla fast ett barn nedtryckt på mage kan vara livsfarligt, vuxna har dött av sådana grepp, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin, dömer också ut metoden:

– I värsta fall kan fasthållning leda till dödsfall. Ju mer upprörd personen är, ju längre kampen pågår och om det kombineras med ett grepp där det är svårt att andas har man en risksituation, säger han.

Barnombudsmannen anser att personal inom skolan måste få utbildning i andra metoder att hantera barn som blir väldigt arga och upprörda.

– Allt våld mot barn strider mot barnkonventionen. Att hålla fast ett barn och använda grepp så att barnet får svårt att andas är våld och det är inte tillåtet, säger Fredrik Malmberg.

Patrik Forshage är utbildningschef på Täby kommun, där skolan Oscar tidigare gick på ligger. Från samma skola har två andra familjer anmält snarlika händelser i samband med Oscars fall.

Är fasthållning en metod som ni brukar använda trots att det kan leda till dödsfall?

– Det är inte en metod vi förespråkar, men det har hänt att vi använder den.

Kommer ni att fortsätta att använda er av fasthållning för att lugna barn?

– Fasthållning kan fortfarande ske om det är så att ett barn riskerar att skada sig själv eller andra.

Fallet Oscar har fått stor uppmärksamhet, och många experter är kritiska mot fasthållning som metod. Ska ni förändra era rutiner?

– Jag kan inte kommentera något kring det enskilda fallet, men mycket har förändrats kring vårt bemötande mot barn som befinner sig i affekt.

Fallet med fasthållningarna av Oscar anmäldes till Skolinspektionen, som ansåg att fasthållningarna kan anses rimliga. Efter Ekots granskning kommer nu Skolinspektionen gå igenom alla fall av fasthållning som anmälts till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet det senaste året.

Oscar går i dag på en ny skola, där han trivs jättebra med både kompisar och personal.

– Jag känner mig inte rädd för att det ska hända igen. Men man måste tänka på andra, och jag vill gärna berätta så att det inte ska hända andra barn, säger han.

*Oscar och Maria heter egentligen någonting annat.

Annons

SvD har träffat pojken som kallas "Oscar".

Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons