Annons

Oscar Jonsson: Den bistra sanningen om ryska Zapad

Rysslands militära förmåga stiger.
Rysslands militära förmåga stiger. Foto: Sergei Grits/TT

Den grundläggande militära obalansen i Sveriges närområde kvarstår och kommer – enligt gällande försvarsplaner i Ryssland och Väst – att förvärras, skriver Oscar Jonsson som är doktorand i krigsvetenskap vid King’s College London och Försvarshögskolan.

Publicerad

Den 20 september avslutades Rysslands stora strategiska militärövning Zapad 17. Inför övningen hade det höjts röster om att det kunde bli den största militärövningen genom tiderna eller att det skulle vara upprinnelsen till ett angrepp på Baltikum alternativt ett militärt övertagande av Belarus. Lyckligtvis skedde inget av ovanstående, det blev ingen väpnad konflikt eller kupp i närområdet, och övningen syntes omfatta väsentligt färre än 100 000 man. Därmed känns det lämpligt att fråga vilka insikter vi kan få från Zapad 17.

Inför övningen varnade jag för att det intressantaste inte var det omedelbara och högljudda med övningen, utan det långsiktiga och lågmälda. Rysslands militära förmåga har ökat kontinuerligt de senaste nio åren och de årliga strategiska militärövningarna är en naturlig del av detta.

Annons
Annons
Annons