Allt kommer nog att bli braOsannolik kärlek i Heberleins SD-samhälle

Ann Heberlein (född 1970) är författare och teologie doktor i etik
Ann Heberlein (född 1970) är författare och teologie doktor i etik Foto: Claudio Bresciani / TT

På Österlen hittar en medelålders kvinna sin prins. I sin romandebut försöker Ann Heberlein göra upp med idén om den inskränkta landsbygdens befolkning. ”Den här boken har två stora brister – språket och berättelsen” skriver Therese Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Allt kommer nog att bli bra, det är en förhoppning med reservation som får mig att tänka på den bisarra slutklämmen i Arja Saijonmaas klassiska schlagerrefräng: ”…kärlek, det måste va kärlek, ja – eventuellt”. Jag misstänker att detta ”nog” i Ann Heberleins romantitel är där för att tillsätta några beska droppar i den sötsliskiga lemonaden; en dos realistisk ambivalens i sagan. Tyvärr räcker det inte, sötman härskar i den här romanen som lupinerna i dikesrenen.

Det kan tyckas vara ett märkligt påstående om en roman som dels skildrar sorg och vilsenhet, dels griper sig an samtida konfliktlinjer genom att gräva i den skånska mylla där Trump-anhängare och SD-väljare växer. Genom sin hemvändande och uppkomna, men numera stukade, huvudperson gör Heberlein en ansats att skildra samhällssprickor; mellan stad och glesbygd, mellan klasstillhörigheter. Parallellt med detta går dock ett dominant sirapslent stråk, i form av en klassiskt osannolik kärlekshistoria.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons