”Osäkra väljarna fler”

Enligt den senaste Sifomätningen behåller nejsidan ett bastant övertag i opinionen. Men opinionsinstituten underskattar antalet osäkra väljare, kommer med konstiga resultat och ”riskerar att slarva bort en vetenskap”, befarar socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med 16 dagar kvar till folkomröstningen om euron visar den senaste opinionsmätningen från Sifo att nejsidan fortfarande leder kraftigt. 48 procent av de tillfrågade skulle rösta nej och 34 procent ja till euron enligt en ny Sifoundersökning. Enligt socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist har dock jasidan fortfarande en god chans. Han befarar att opinionsinstituten underskattar antalet osäkra väljare eftersom de närmast ”pressar fram svar”. - Man försöker verkligen krama ur ett ja eller ett nej. Jag tror att detta blir väldigt vilseledande, inte minst i EMU-frågan, väldigt vilseledande. Risken finns att du pressar fram svar som inte säger så mycket, säger han.

I verkligheten är väljarna mer osäkra och mer mottagliga för argument än vad undersökningarna visar, tror han. - Opinionsinstituten vill gärna få ner gruppen osäkra. För ju större andel osäkra, desto svårare är det att sälja undersökningarna. Risken är att man håller på att slarva bort en vetenskap, säger Lars Stjernkvist. Centerledaren Maud Olofsson på nejsidan menar att man ska vara försiktig med undersökningarna: - Vi politiker är inte bäst på att tolka siffrorna, det får instituten stå för själva. Man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser åt alla håll. Men hittills har undersökningarna varit ganska entydiga i den här kampanjen, säger Maud Olofsson.

Annons
Annons
Annons