Osäkra råd kan ha gett barn glutenintolerans tidigare

Svenska barn ligger i världstoppen när det gäller glutenintolerans. SvD:s granskning visar att råd till spädbarnsföräldrar aldrig har utvärderats i randomiserade kontrollerade studier. I värsta fall kan råden ha bidragit till att barn har fått sjukdomen onödigt tidigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
När barn drabbas av glutenintolerans, celiaki, bryter immunförsvaret ner deras tarmludd och tarmens förmåga att ta upp näring förstörs.

När barn drabbas av glutenintolerans, celiaki, bryter immunförsvaret ner deras tarmludd och tarmens förmåga att ta upp näring förstörs.

Foto: IBL
Glutenfria alternativ för att baka bröd: Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl.

Glutenfria alternativ för att baka bröd: Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl.

Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Svenska barn ligger i världstoppen när det gäller glutenintolerans. Samtidigt har råden som ges till spädbarnsföräldrar aldrig har utvärderats i randomiserade kontrollerade studier. I värsta fall kan de ha bidragit till att barn har fått sjukdomen onödigt tidigt.

När barn drabbas av glutenintolerans, celiaki, bryter immunförsvaret ner deras tarmludd och tarmens förmåga att ta upp näring förstörs. Många magrar och stannar av i tillväxten. Det finns ingen botande behandling. Det enda som hjälper är att undvika att äta gluten, som finns i vete, råg och korn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons