Annons

Osäkra läkare tvekar kring aborter på Irland

I maj förra året ställde sig 66,4 procent av irländarna bakom en liberalisering av abortlagstiftningen i Irland. På bilden firar förespråkarna resultatet i Dublin.
I maj förra året ställde sig 66,4 procent av irländarna bakom en liberalisering av abortlagstiftningen i Irland. På bilden firar förespråkarna resultatet i Dublin. Foto: Peter Morrison/AP/TT

Irland har haft några av de hårdaste abortlagarna i Europa. Men sedan årsskiftet är det möjligt att avsluta en graviditet på laglig väg i landet.

Många läkare tvekar dock kring att utföra ingreppen – vilket bland annat motiveras av oklara riktlinjer.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året ställde sig 66,4 procent av irländarna bakom en liberalisering av abortlagstiftningen i Irland. På bilden firar förespråkarna resultatet i Dublin.

Foto: Peter Morrison/AP/TTBild 1 av 3

Affischer för och emot abortförbudet hänger i Dublin inför folkomröstningen som hölls i maj förra året och som slutade med att en majoritet ställde sig bakom en grundlagsändring. Arkivbild.

Foto: Peter Morrison/AP/TTBild 2 av 3

En person som ville behålla abortförbudet kampanjade på Dublins gator inför folkomröstningen förra året. Arkivbild.

Foto: Peter Morrison/AP/TTBild 3 av 3

En ny era för irländska kvinnor. De orden valde hälsominister Simon Harris efter det att omkring 1,4 miljoner människor i maj 2018 röstade för en liberalisering av den stränga abortlagstiftningen i det katolska landet. Den nya epoken inleddes vid årsskiftet, då det blev lagligt att göra abort fram till vecka tolv – eller senare om kvinnans liv eller hälsa är i fara.

Politiker och tjänstemän har jobbat hårt med att få igenom nödvändig lagstiftning och logistik för att omvandla resultatet från folkomröstningen till verklighet. Inledningsvis var nio sjukhus redo att utföra aborter och fler väntas följa efter inom kort, enligt hälsomyndigheten HSE.

Annons
Annons
Annons