Annons
X
Annons
X
Börsplus
Aktieanalys

Daniel Hniopek: Osäkra intäkter tynger Securitas

Säkerhetsbolaget Securitas flaggar för trögare verksamhet i Europa och en del kontraktsförluster vilket sänker aktiekursen med 9 procent. Allt annat lika är aktien något mer attraktiv efter dagens kursfall men den ser fortfarande rätt dyr ut.

(uppdaterad)

Siffrorna i tisdagmorgonens kvartalsrapport från Securitas kom in någorlunda väl i förhållande till förväntningarna. Däremot flaggade bolaget för mörkare utsikter i Europa och kundförluster under kvartalet. Någon återhämtning väntas inte förrän andra halvåret 2017. Aktien handlades ner 9 procent på de dystra beskeden.

Kursdiagrammet visar aktiens historiska utveckling jämfört med index och därefter ett tänkbart spann över framtida utfall baserat på SvD Börsplus tre scenarier för bolagets utveckling och aktiens värdering under de kommande tre räkenskapsåren.

Orsaken till det nya läget är att majoriteten av den extraförsäljning som gett Securitas lite extra fart under senaste året har varit kortsiktig till sin natur. Bland annat har flyktingsituationen och sommarens terrorvåg gett upphov till ett ökat säkerhetsbehov som gynnat bolaget. Ungefär hälften av den organiska tillväxten i Europa på 7 procent hittills i år har drivits av dessa tillfälliga affärer.

Att efterfrågan var just tillfällig har Securitas också kommunicerat tidigare men då bet det inte riktigt på aktiemarknaden. Nu är man istället mer specifik i prognoserna och spår att bolagets organiska tillväxt kommer att vända och bli negativ under kommande kvartal.

Annons
X

Mer oroväckande är att Securitas också tappar ett par betydande kontrakt. Bland annat tappar man ett kontrakt på flygplatssäkerhet i Sverige samt ett lågmarginalkontrakt på motsvarande 400 Mkr inom handel i Storbritannien.

Jämfört med våra förväntningar är dagens resultat varken någon stor besvikelse eller särskilt överraskande. När vi analyserade bolaget efter halvårsrapporten lyfte vi fram just den tillfälliga efterfrågan som en anledning att vara lite extra konservativ i bedömningarna om framtiden. Vi gör därför inga större ingrepp i vår bedömning av bolaget utan räknar med fortsatt låg tillväxt och rörelsemarginaler kring 5 procent.

Securitas SEK
Börskurs: 126,00
Antal aktier (miljoner): 365,1
Börsvärde: 45 997 Mkr
Nettoskuld: 13 946 Mkr
SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 80 860 87 200 88 944 93 391
- Tillväxt 15,2% 7,8% 2,0% 5,0%
Rörelseresultat 3 785 4 186 4 269 4 670
- Rörelsemarginal 4,7% 4,8% 4,8% 5,0%
Resultat efter skatt 2 437 2 543 2 568 2 878
Vinst per aktie 6,67 7,00 7,00 7,90
Utdelning per aktie 3,50 3,50 3,50 4,00
P/E 18,9 18,0 18,0 15,9
EV/EBIT 15,8 14,3 14,0 12,8
EV/Sales 0,7 0,7 0,7 0,6

Aktien ser rätt dyr ut även efter dagens kursfall men allt annat lika är vi något mer positiva till aktien idag jämfört med igår.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man kan dessutom ta fasta på följande positiva saker i Securitas:

  • Securitas är idag främst verksamt inom bemannad bevakning men håller (återigen) på att bygga upp en affär med större teknikinslag. Marginalerna på de affärerna är bättre och innebär att koncernen sakta men säkert kan maka sig upp över 5 procents rörelsemarginal.
  • Utökade satsningar inom brandsäkerhet kan vara ett sätt att bättre använda den personal som redan finns på plats ute hos kunderna.
  • Även om säkerhetsläget i många regioner är oroväckande är oroligheter gynnsamt för säkerhetsbranschen. Det är dessutom en någorlunda konjunkturstabil verksamhet.
  • Den starka dollarn borde gynna Securitas som har en del verksamhet i USA.

  Det vore därför inte direkt fel att äga aktien på nuvarande värdering runt 14 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) eller motsvarande 18 gånger vinsten (p/e). Vi tycker dock man ska ta höjd för en något lägre värdering och räknar med 13 gånger rörelseresultatet som en rimlig multipel. Då finns det en okej men inte fantastisk avkastning på knappa 20 procent att räkna hem på ett par års sikt.

  För oss är det lite för lite för att sätta ett köp på aktien och därför stannar vi återigen med en neutral inställning till Securitas.

  Den som vill läsa mer om Securitas kan med fördel läsa vår första analys av bolaget som inkluderar en fördjupningsanalys om affärsmodellen, marknaden med mera.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2

  Kursdiagrammet visar aktiens historiska utveckling jämfört med index och därefter ett tänkbart spann över framtida utfall baserat på SvD Börsplus tre scenarier för bolagets utveckling och aktiens värdering under de kommande tre räkenskapsåren.

  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X