Krönika

Håkan Södergren:Osäkra intäkter i NHL kan drabba svensk hockey

Håkan Södergren

Som en direkt avspegling av världen i övrigt så är idrottens framtid i limbo och med stora frågetecken runt sig. Detta gäller såklart även ishockeyn.

Men nu är det dock några klara linjer som utmärker min sport mer än andra idrotter och samhället generellt.

Den är väldigt linjär och hierarkisk.

Under strecket
Publicerad
NHL-basen Gary Bettman.

NHL-basen Gary Bettman.

Foto: Mary Altaffer/AP
Annons
NHL-basen Gary Bettman.

NHL-basen Gary Bettman.

Foto: Mary Altaffer/AP
NHL-basen Gary Bettman. Foto: Mary Altaffer/AP

Ishockeyn har en outtalad men solklar tronföljd där NHL regerar hockeyvärlden, och därefter kommer det en räcka av mindre europeiska hertigdömen.

Det har såklart sina för och nackdelar, framför allt nu när det brinner överallt.

Den makt NHL besitter kommer utav att den ligan har mest publik, störst tv-avtal, häftigaste arenorna samt inte minst världens bästa spelare.

Det så kallade NHL-avtalet, som många europeiska ligor signerar med Gary Bettman och NHL, garanterar en betalning för de talanger och kommande storspelare som flyttar från Europa till Nordamerika. Detta bara av fri vilja och ett självpåtaget ansvar, men med stor press från bland annat svenska ishockeyförbundet och andra nationsförbund. Detta nya avtalet skulle ge i runda slängar 330 000 dollar för en spelare som går hela vägen och kvalificerar sig för spel i NHL, med dagens dollarkurs cirka 3,3 millioner svenska kronor.

Annons
Annons

Med en procentuell fördelningsnyckel till de klubbar där aktuell spelare representerat de senaste fyra åren, ger det i många fall flera klubbar ett nödvändigt tillskott i kassan. Till exempel kan Frölunda få tillbaka lite av de cirka tio miljoner de satsar varje säsong i sin talangfabrik. Djurgården kan klara av sina investeringar på cirka sju miljoner i juniorsatsningen, liksom övriga klubbar i SHL och hockeyallsvenskan som försöker investera i en stark lokal pojk- och juniorhockeyavdelning.

Frågan är bara vad som händer nu? I många fall är inte detta färdigförhandlade avtal underskrivet. Och med osäkra intäkter i NHL kommer det mycket troligt bli andra ekonomiska ramar som gäller den närmaste tiden för alla klubbar, såväl i NHL som i europeisk hockey.

Tyvärr så är det inte bara på klubblagsnivå coronaviruset skapar enorma ekonomiska utmaningar. Det Internationella ishockeyförbundets (IIHF) väntade och självklara beslut att stryka årets hockey-VM betyder också att nationsförbundens stora ekonomiska tillskott från samtliga världsmästerskap, såväl för damer som herrar, uteblir.

Ingen av oss kommer undan de följdeffekter som denna pandemi skapar, medicinska eller ekonomiska. Det som skiljer ishockeyn från annan samhällsverksamhet är dock den tydliga dominokedja som startar med verksamheten i NHL och vikten av hockey-VM varje år.

Håkan Södergren är hockeyexpert på Viasat.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons