Annons
X
Annons
X

Osäkert om Jamtli-utställning blir av

Först var de 17, nu är de sju, om ens det. Sedan chefen för Jamtli i Östersund beslutat att stänga av Lars Vilks från utställningen om svensk samtidskonst hoppar även de andra konstnärerna av.

Av Spektra, TT

– Vi hade styrelsemöte i går kväll och får vi sju konstnärer genomför vi utställningen ändå, säger Görel Stephansson, ordförande i Jämtlands läns konstförening som tillsammans med Jamtli står bakom vad som skulle bli en mönstring av den svenska samtidskonstens olika uttryck.

Styrelsen bestämde också att debatten kring Lars Vilks, och kring museichefen Henrik Zipsanes beslut att utestänga honom, ska inkluderas. Frågan är om utställningen ens blir av? Flera av de blott sju återstående konstnärerna, däribland Anna Odell, hade vid lunchtid på tisdagen ännu inte lämnat definitivt besked om sin medverkan.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland dem som redan hoppat av finns Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Ola Åstrand och Marianne Lindberg de Geer, enligt Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

  Annons
  X

  – De tar inte ställning för eller emot Lars Vilks med de tycker det var fel att utestänga honom, säger Görel Stephansson som mest av allt vill genomföra själva utställningen.

  ”Udda och jämt” ska öppna den 30 september. Jämtlands läns konstförening har tagit hjälp av Bengt Adlers, konstintendent på Dunkers kulturhus, med urvalet av konstnärer.

  Även Henrik Zipsane, museichef på Jamtli, hade godkänt uppställningen som inkluderade den omdebatterade Lars Vilks. Henrik Zipsane menar dock att Vilks konstnärskap ändrade riktning i och med Vilks beslut att delta i den antimuslimska konferensen Sions (Stop Islamization of Nations) konferens i New York den 11 september. Henrik Zipsane vänder sig mot de uttalanden Vilks gjort inför sin medverkan på konferensen och hoppades först att Vilks skulle anse sig vara felciterad. När Vilks stod fast vid det han sagt menade Henrik Zipsane att han, som ansvarig utgivare, inte längre kunde godkänna Vilks medverkan.

  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X