Annons
X
Annons
X

Osäkert in i det sista i Norge

Den norska valkampanjen avslutades utan några klara signaler om det blir en rödgrön eller borgerlig regering som ska styra landet. De två sista opinionsmätningarna ger olika majoritet. Flyktingfrågan var viktigast i den avslutande partiledardebatten.

Temperaturen var hög när de åtta partiledarna för sista gången kunde nå ut till tv-tittarna på lördagskvällen. Att en stor del av debatten kom att handla om flyktingpolitiken kan ha gynnat Fremskrittspartiet. Enligt Siv Jensen tog Norge emot sex gånger så många asylsökande som Danmark i fjol. Hittills i år har det kommit nästan 12 000 asylsökande och antalet tros bli 18 000 när året är över.

– 1 300 asylsökande har försvunnit från asylanläggningarna bara i år. Vi vill hålla asylsökande som döljer sin identitet instängda tills deras ansökan är avgjord, sa Siv Jensen.

– Vi ska ha en sträng, men rättfärdig asylpolitik. 60 procent av de asylsökande får avslag, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Annons
X

Han påpekade at Sverige tog emot fler flyktingar än Norge i fjol.

Mitt under debatten kom TV 2:s sista opinionsmätning. Den ger de fyra borgerliga partierna 87 mandat i Stortinget, mot 82 för Stoltenbergs rödgröna koalition. Aftenposten presenterade i går en mätning med motsatt resultat. Den ger de rödgröna 85 mandat, mot 83 för de borgerliga. Dessutom får kommunistpartiet Rødt ett mandat.

– De rödgröna har använt hela valkampanjen på att kritisera kaoset på den borgerliga sidan. Men jag tror att det också skadat de två mindre partierna i den rödgröna regeringen, sosialistisk venstreparti och senterpartiet. De har inte nått ut med sina frågor, säger Erna Solberg, som leder Høyre.

Den rödgröna regeringen har lovat att fortsätta om den behåller sin majoritet. Om de borgerliga vinner är det oklart vad som sker. Statsminister Jens Stoltenberg säger bara det uppenbara: får regeringen en majoritet mot sig i Stortinget så avgår den.

På den borgerliga sidan blockerar Venstre för Fremskrittspartiet. Trots att Venstre har Folkpartiet som systerparti, är det ett grönare och mer socialliberalt parti än det svenska.

– Vi garanterar väljarna att vi inte kommer att rösta för en borgerlig regering där Fremskrittspartiet deltar, säger partiledaren, Lars Sponheim.

Han vill att det bildas en regering med Venstre, Kristelig folkeparti och Høyre, där Erna Solberg är statsminister.

Även Kristelig Folkeparti utesluter att det kan sitta i regering tillsammans med Fremskrittspartiet. Dess ledare Dagfinn Høybråten satsar på att Jens Stoltenberg avgår frivilligt.

– En misstroendeomröstning är absolut sista lösningen, säger han.

Fremskrittspartiet garanterar lika klart att det inte kommer rösta för en regering som det inte själv deltar i, eller har inflytande över.

Lars Sponheim och Jens Stoltenberg har umgåtts på diverse fjällturer. Det går inte att utesluta att Venstre går över till den rödgröna sidan. De borgerliga partierna kan däremot knappast locka tillbaka Senterpartiet.

– Vi kommer inte samarbeta med Høyre igen. Erna Solberg befinner sig på en annan planet, säger Liv Signe Navarsete, som leder Senterpartiet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X