Osäkerhetens år för världsekonomin

Under strecket
Publicerad
Annons

Osäkerhetens år väntar. Världsekonomin hukar inför krigsrisken i Mellanöstern. Även utan en invasion i Irak verkar de världsekonomiska utsikterna bleka. Börserna är åter veka, oljepriset stiger och dollarn är mer osäker.
Men det finns expansiva ekonomier i världen - inte minst de folkrika jättarna Kina, Indien och Ryssland. Och optimisterna tror på en uppgång i höst.

År 2002 blev en stor besvikelse på de flesta av världens börser och en mager tid i många länders ekonomier. Se bara på kurvan över Morgan Stanleys världsbörsindex här ovan - för att inte tala om vad som hänt på Stockholmsbörsen.
Ändå hävdar seriösa bedömare att det kunde ha gått betydligt värre under 2002. Det blev ingen riktig stagnation i USA, och för världen som helhet blev tillväxten i varje fall inte sämre än 2001. Och det blev inget krig mellan Indien och Pakistan.
Nu börjar ett nytt år som många helst verkar vilja hoppa över. Det är året som skuggas av två stora osäkerhetsmoment: krigsrisken i Mellanöstern och den allmänt bräckliga världskonjunkturen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons