Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jacob Bursell: Osäkerhet styr börsen

Gårdagsmorgonen såg kraftigt stigande kurser i stora delar av Europa efter måndagens rotblöta, där Stockholmsbörsen föll 4 procent. Det har länge talats om en hägrande korrektion på börsen, särskilt mot bakgrund av att de statsfinansiella problemen i Europa inte är lösta, och därav blev överraskningseffekten möjligen begränsad.

Måndagens nedgångar i USA och övriga Europa var mer beskedliga, och symptomatiskt svarade Stockholmsbörsen på tisdagen med en kraftig reaktion i andra riktningen. Glädjen kom förvisso av sig efter lunch, men mönstret påminner om att Sverige utgör toppen på svansen, där det som bekant svänger mest.

Vid stängning i går hade Stockholmsbörsens storbolagsindex stigit med 1,6 procent, med TeliaSonera, Nordea och Volvo i täten. Dessa bolag väger alla riktigt tungt i Stockholmsbörsens indexberäkning, och kompenserade för att uppgångarna i övrigt var ganska beskedliga.

Det cirkulerar nu mängder av tolkningar av veckans börsturbulens, men utöver själva underhållningsvärdet känns jakten på vattentäta förklaringar något meningslös – läget känns helt enkelt otroligt osäkert. Vi har under en tid sett en marknad som närmast förträngt att statsskuldskrisen finns kvar, olöst, under ytan.

Annons
X

Kanske var det Hollandes framgångar i det franska presidentvalet som på nytt tände gnistan, kanske var det den holländska regeringskrisen, men klart är att verkligheten återigen hunnit i kapp.

Det återspeglas också i de sydeuropeiska statslåneräntorna som successivt krupit upp under senare veckor, och där Spaniens skuldemission på måndagen vittnade om såväl lägre efterfrågan som en dramatiskt högre ränta. Inte ens den hyllade bankteknokraten Mario Monti, Italiens premiärminister, har lyckats trotsa tyngdlagen, utan ser nu landets lånekostnader stiga, sakta men säkert.

I USA har Vix-index återigen vänt upp, vilket ofta tolkas som att marknaden förväntar sig en stökigare börs framöver. Mönstret känns igen från i fjol, och den börsturbulens som tidvis rådde under sommaren och hösten.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt grumlas bilden av att Stockholmsbörsen efter några veckors uppehåll rullar in i nästa rapportperiod. Flera stora bolag bekänner färg under veckan, där flera inkommit över marknadens ”förväntan”, ett uttryck för analytikernas genomsnittliga tro om bolagens intjäning.

  Utöver SEB, Nordea och Scania såg gårdagen rapporter från Assa Abloy och Investor, som båda föll tungt i eftermiddagshandeln. Även om bolagen alltjämt tjänar pengar, tornar orosmolnen upp sig. Den extremt exportberoende Stockholmsbörsen blir här föremål för intolkningar om bärkraften i den europeiska ekonomin, och hållbarheten i den kinesiska tillväxten.

  De kraftiga svängningarna på börsen kan därför ses i ljuset av en vittspridd osäkerhet, med onormalt stora spann mellan olika tänkbara framtidsscenarier.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X