Annons

Osäkerhet om EMU-val ger utslag i Sifomätning

Väljarnas osäkerhet inför euroomröstningen förefaller att ha smittat av sig på partisympatierna. I SvD:s Sifomätning för augusti kan var femte tillfrågad inte peka ut något parti.

Under strecket
Publicerad

Valkampanjen om euroomröstningen rullar vidare i högt tempo. Ja-sidan arbetar intensivt för att vinna anhängare, medan nej-sidan inte syns riktigt lika mycket. Men fortfarande är många väljare inte på det klara med hur de ska rösta den 14 september. I fredagens EMU-Sifo (beställd av TT) uppgav 14 procent att de ännu inte bestämt sig.

I dagens partisympatimätning kan 19,6 procent av de tillfrågade inte ange parti eller uppger att de skulle rösta blankt om det var val i dag. Den stora andelen osäkra väljare, den högsta i en Sifomätning sedan december 1990, skulle kunna vara uttryck för att väljarna inte känner igen sig i partiernas budskap, tror Sifos undersökningsledare Toivo Sjörén. En moderat nej-sägare vantrivs i partiet just nu, liksom en vänsterpartistisk eurovän inte känner sig hemma inom v. Dessutom, påpekar Toivo Sjörén, kan andelen osäkra väljare påverkas av att all annan politiska debatt vid sidan av eurofrågan helt lyser med sin frånvaro.

Annons
Annons
Annons