Osäkerhet bland sparare när avdrag försvinner

När avdragsrätten för privat pensionssparande snart bantas påverkar det två miljoner svenskar. Förvirringen är dock stor bland många över var de ska spara istället. Investeringssparkontot, som var tänkt att ersätta pensionsförsäkringarna, har inte fått det stora genomslag som den förra regeringen hoppades på.

Under strecket
Publicerad
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

Snart sänks avdraget för sparande i privata pensionsförsäkringar. Det har varit möjligt att dra av upp till 12 000 kronor per år, men från och med den 1 januari 2015 kommer denna summa sänkas till 1 800 kronor. 1 januari 2016 är det tänkt att avdraget ska slopas helt.

Förslaget blir verklighet om bara tre månader. Ändå tycks förvirringen och okunskapen om hur man ska göra med pensionspengarna vara stor bland spararna. Enligt en undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Avanza Bank svarar fyra av tio att de inte vet var de ska spara när avdragsrätten tagits bort. En av tio uppger att de inte ens kommer att fortsätta att pensionsspara eftersom avdraget försvinner och tolv procent uppger att de ändå kommer att fortsätta att spara i en pensionsförsäkring. Ännu fler, 20 procent, uppger att de istället kommer att pensionsspara på bankkonto.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons