OS sprider glädje över Irak

Gårdagskvällens semifinalmatch i Thessaloniki var en av de olympiska spelens mest spektakulära. Att de irakiska fotbollsspelarna skulle ta sig ända till semi- final mot Paraguay hade ingen vågat drömma om när OS inleddes.

Under strecket
Publicerad
Irakier hejar på sitt landslag under gårdagens semifinal i fotboll. Irak förlorade mot Paraguay med 3-1.

Irakier hejar på sitt landslag under gårdagens semifinal i fotboll. Irak förlorade mot Paraguay med 3-1.

Annons

Efter de tidigare OS-segrarna mot Portugal, Costa Rica och Australien blev de irakiska spelarna de olympiska spelens raketer, något som firats kraftigt i Irak. Bagdadbon Issa Yussef berättar på telefon hur jublet bröt ut efter lördagens kvartsfinalseger mot Australien.
– Människor började skjuta i luften av glädje med sina kalasjnikov, som de brukar göra när det är bröllop här. Och folk rusade ut och dansade på gatorna. Vi behöver ju ta till vara varje litet glädjeämne vi kan få.
Iraks U-21-lag hade oddsen emot sig när OS började. Några kvalmatcher kunde inte spelas hemma på grund av säkerhets-riskerna. Spelarna hade efter år av FN-sanktioner inte mött någon riktigt hård utländsk konkurrens. Den skada som Uday Hussein, diktatorssonen som tidigare var hatad och fruktad ordförande för Iraks olympiska kommitté, orsakade irakisk idrott kommer att ta många år att läka.

De irakiska fotbollsspelarnas framgångar har inte bara firats av irakierna själva. USA:s president George Bush har plockat poäng på deras bragdmatcher i sin återvalskampanj.
– Bilden av hur Iraks fotbollslag spelar i OS är fantastisk, eller hur? De hade inte kunnat vara där om inte USA hade agerat, sade Bush triumferande vid ett tal i Oregon nyligen.
Men de irakiska stjärnorna betackar sig för Bushs sätt att göra amerikansk inrikespolitik av deras segermatcher.
– Iraks lag vill inte att Bush använder sig av oss i sin presidentkampanj. Han får göra reklam för sig själv på annat sätt, säger målskytten Salih Sadir till idrotts-magasinet Sports Illustrateds nätupplaga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons