Annons
X
Annons
X

OS-guld till Sverige i herrstafetten

WHISTLER

Äntligen!

Efter 22 års guldtorka kunde ett svenskt stafettlag kliva högst upp på prispallen i ett OS.

Efter en helt perfekt laginsats fick Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner segerjubla.

(uppdaterad)

Senaste nytt från OS

OS-programmet

Hela OS-programmet! svd.se Dagens tv-tider tv.nu

De bästa OS-länkarna

OS-quiz - tävla och vinn

Allt om OS

SvD.se:s OS-sajt. svd.se

– Det är helt fantastiskt och en dröm som går i uppfyllelse, sade Anders Södergren, som så länge kämpat för ett mästerskapsguld.

– Jag och Marcus fick ett perfekt utgångsläge av Daniel och Johan som åkte de klassiska sträckorna. Själv ville jag inte hetsa, bara se till att Marcus skulle få marginal.

Det blev en nervös väntan för trion som följde Hellner på storbildsskärmen.

Annons
X

Speciellt när de såg Northug närma sig Hellner, sekund för sekund.

– Jag var så otroligt nervös. Men Marcus åkte taktiskt helt rätt och när han ökade farten på slutvarvet var känslan helt otrolig, sade Johan Olsson.

Marcus Hellner höll sig kall när han hörde ledarnas tidsrapportering.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag hörde att Petter Northug tagit in 15 sekunder. Sedan började jag köra, och det tog nog ganska hårt på honom, sade Marcus.

  – Det här är helt sjukt. De andra gjorde ett perfekt jobb, så det vara bara att gå ut och förvalta det på slutet, sade Marcus, efter sitt andra guyld i detta OS.

  Sverige nämnde med respekt av motståndarna inför loppet.

  Svenskarna trodde också mycket på sig själva och det märktes på hur var och en hanterade sin sträcka.

  Daniel Rickardsson hade glömt hur han misslyckades med samma uppgift i VM förra året. Daniel hängde bra med, fick lite hjälp när fransmannen Gaillard ramlade i ledningen, och växlade som trea med tätkontakt.

  Johan Olsson drog hela andra varvet och hade ändå kraft och mod att rycka på det tredje och sista. Han fick fem sekunder och det viktiga var att norrmannen Odd-Björn Hjelmeset med dåliga skidor inte orkade hänga med. Norge distanserades med 34 sekunder.

  Anders Södergren fick sällskap av Tjeckien och Frankrike i en tätgrupp som höll ihop på den första fristilssträckan. Anders förivrade sig inte, åkte kontrollerat och växlade som ledare.

  Marcus Hellner fick göra jobbet på sista sträckan. Han åkte taktiskt helt perfekt. Petter Northug gjorde en vildsint satsning och närmade sig konstant på de två första varven. När norrmannen tagit in 25 av de 37 sekunder han var efter ökade Hellner farten markant. Tjecken Koukal och fransmannen Jonnier hade inte en chans att svara och Northug kom inte närmare. Och svensken hade tid att hämta en flagga från publiken och njuta på upploppet.

  Northugs fantastiska satsning räckte till silver, Tjeckien klarade bronset.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 5
  Bild 2 av 5
  Bild 3 av 5
  Bild 4 av 5
  Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X