Annons

Örtmarinerad rostbiff med basilikadressing

Under strecket
Publicerad

m Sommarkocken Snart står det oväntade gäster i din hall. Eller så ringer nån och föreslår picknick. Eller så är du vrålhungrig efter en dag vid havet. I vilket fall som helst vore det väl underbart, om du hade en rejäl saftig örtsmakande rostbiff i kylen, som du kunde skära tunna skivor av och skeda en fräsch basilikadressing över? Latmansalternativet är givet, men lite tristare: köp rostbiff och gör enbart dressingen. Det här receptet räcker till 8-10 personer: Lägg 1 1/2 kg rostbiff i en ugnsfast form. Stick in en köttermometer och stek köttet mitt i ugnen på 125 graders värme tills termometern visar 60 grader, cirka 1 1/2 timme. Koka under tiden upp alla ingredienser till lagen: 2 liter vatten, 1 dl salt, 1 msk torkad rosmarin och en rejäl bunt färska örtkryddor, t ex rosmarin, basilika och timjan, 1/2 msk grovmalen svartpeppar, 1 vitlöksklyfta, 1 knippa persilja. Låt lagen svalna. Dra ut termometern från det varma köttet och lägg det i den kalla lagen som bör täcka. Låt stå kallt i 5-6 timmar. Ta upp köttet och förvara det i plast eller folie fram till serveringen, då det skärs upp i tunna skivor. Dags för dressingen: Hacka 2 rödlökar och 2 vitlöksklyftor ganska grovt till dressingen. Strimla 1 kruka basilika. Blanda 3/4 dl vitvinsvinäger, salt, peppar, 1 dl kall buljong och 1 dl olivolja. Rör ner lök och basilika. Skeda en del av dressingen över tunna skivor av rostbiffen och servera resten separat.

Annons
Annons
Annons