Psoriasissjuka möts av orättvis vård

Många har svåra problem med leder men saknar diagnos eller behandling, att en tredjedel inte träffar någon vårdpersonal alls för sin sjukdom och att var tredje patient inte får någon särskild psoriasisvård.
Många har svåra problem med leder men saknar diagnos eller behandling, att en tredjedel inte träffar någon vårdpersonal alls för sin sjukdom och att var tredje patient inte får någon särskild psoriasisvård. Foto: Linus Sundahl-Djerf

De biologiska läkemedlen har revolutionerat behandlingen av psoriasis. Men medicinerna är dyra och förskrivningen varierar kraftigt beroende på var i landet man bor. I Jämtland, Sörmland och Blekinge är det nästan omöjligt att få behandlingen. Dessutom får män dubbelt så ofta som kvinnor tillgång till de effektiva läkemedlen.

Publicerad
Mikael Ek kämpat mot sin sjukdom i mer än 20 år.

Mikael Ek kämpat mot sin sjukdom i mer än 20 år.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Annons

Nyligen avslutade den internationella psoriasisorganisationen IFPA sin världskongress i Stockholm. 70 länder finns representerade och de har vittnat om psoriasisvårdens ställning i det egna landet och den senaste forskningen. Resultaten är blandade.

– Situationen är hemsk i många andra länder. Sverige ligger bra till men det finns avgörande brister här också, säger Tina Norgren, ordförande i det svenska Psoriasisförbundet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons