Annons

”Oroväckande del i Pisa – satsa nu på förortskolorna”

Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: Pressbild

Det enskilt viktigaste för skolpolitiken att fokusera på de kommande åren behöver vara att vända på utvecklingen i de allra sämsta skolorna. Det skriver Benjamin Dousa, Muf.

Under strecket
Publicerad

I dag släpptes resultaten från Pisa-undersökningen och det finns en hel del att glädjas åt: högre resultat i läsförståelse, naturvetenskap och matematik för svenska skolelever. I ärlighetens namn finns det nog anledning att tacka den förra utbildningsministern Jan Björklund som, i förvisso för liten utsträckning, svängde om skolpolitiken från flum och förmågor till ordning och reda och kunskap. Det oroväckande är dock att ojämlikheten ökar.

Skillnaden mellan låg- och högpresterande elever blir allt större. OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher konstaterar att svenskfödda elever presterar bättre, medan utlandsfödda inte gör det. Många av dessa elever går dessutom på samma skolor, som ett resultat av bostadssegregationen. På vissa skolor, exempelvis Rinkebyskolan i Stockholm och Hjällboskolan i Göteborg, går inte ens hälften av niondeklassarna ut grundskolan med gymnasiebehörighet.

Annons
Annons
Annons