”Oroväckande argument från Liberalerna”

Rickard Nordin (C).
Rickard Nordin (C). Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästa generations kärnkraft är i bästa fall runt 20 år bort. Ändå vill Liberalerna lägga miljarder på denna teknik vilket vi beklagar, skriver Rickard Nordin (C) i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sverige har en enorm potential att producera förnybar energi och våra energitillgångar är en fantastisk fördel för vår industri. Den havsbaserade vinden är nästa kraftslag som kan byggas ut i stor skala, där den dessutom inte påverkar människor i lika hög grad som andra kraftslag. I Fossilfritt Sveriges senaste strategi som rör vätgas lyfte tunga industriföreträdare för företag som Scania, Siemens, LKB och LKAB fram behovet av att fokusera mer på den havsbaserade vinden. Det är därför oroväckande att höra Liberalernas argumentation när det är tydligt att vi behöver göra de viktiga investeringar som näringslivet efterfrågar och behöver.

De partipolitiska låsningarna kring energifrågan är djupa. Det beklagar jag och Centerpartiet. Istället för att fastna i kärnkraftens lov hade vi önskat att Liberalerna ville återvända till en bred politisk överenskommelse om framtidens energipolitik, som skapar de långsiktiga förutsättningarna som behövs i ett läge när energisystemet är under utveckling. När det gäller stöd till en enskild teknik är det ju faktiskt så att Liberalerna själva vill lägga miljarder på nästa generations kärnkraft trots att den enligt branschen själva i bästa fall är runt 20 år bort. Vi beklagar att Liberalerna dessutom säger att man kommer rösta emot förslagen kring havsbaserad vindkraft i riksdagen.

Annons
Annons
Annons