Oroshärdar får börserna att falla

Världens ledande index lyste i den kokta kräftans färger under gårdagen. Och nattens rapporter från de asiatiska indexen gav inga lugnande besked. Asiatiska Nikkei-indexet föll hela tre procent efter att USA:s president Barack Obama godkänt amerikanska luftanfall i Irak. De geopolitiska oroligheterna kommer att ha fortsatt negativ inverkan även på den svenska börsen, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det är en hög nivå på den geopolitiska osäkerheten just nu. Men också två andra faktorer spelar in, och det är framför allt en osäker europakonjunktur och en nervositet om hur den amerikanska centralbanken kommer att hantera räntorna framöver, säger Robert Bergqvist.

Hela världen har vant sig vid de låga räntorna som råder. Tyskland, som anses vara ett draglok för hela Europa, snuddade på minusräntor häromdagen och inte nog med det så är stora delar av Europa på semester. Det kan öka volatiliteten på marknaderna. Samtidigt har det under den senaste tiden blossat upp flera konflikter runt om i världen. Obamas godkännande av luftanfall i Irak ökar spänningarna på marknaderna, som redan påverkas av konflikten mellan Ukraina och Ryssland och stridigheterna i Mellanöstern. Men samtidigt har man inte sett någon större flykt till säkrare marker, enligt Bergqvist.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons