Annons
Reportage

Öronbedövande dån när flygindustrin skakas om

Airbus har haft stora problem att få fart på produktionen av nya A350 som visades upp under den stora flygmässan i Farnborough. Brister hos underleverantörer har gjort att det saknats både toalettdörrar och säten till businessklass.
Airbus har haft stora problem att få fart på produktionen av nya A350 som visades upp under den stora flygmässan i Farnborough. Brister hos underleverantörer har gjort att det saknats både toalettdörrar och säten till businessklass. Foto: REX/Rex Features/IBL

Det var utan tvekan det omstridda stridsflygplanet F-35 som lät mest på flygmässan i Farnborough. Men det är de stora civila planen som verkligen skakar om. Efter flera starka år, minskar beställningarna – samtidigt som nya bolag utmanar branschens två jättar, Airbus och Boeing.

Under strecket
Publicerad

För drygt två månader sedan visade Saab upp nya Gripen E. Under flygmässan hade bolaget bara med en fullskalig modell av planet. Den som vill flyga kan testa genom att ladda ned den nya Gripen-appen.

Foto: Tomas Augustsson

Boeing visade för första gången upp nya 737 Max under flygmässan i Farnborough. Flygbolaget Southwest airlines blir nästa år först i världen med planet. Först i Europa blir Norwegian som får planet i maj nästa år, nästan ett halvår tidigare än planerat.

Foto: Tomas Augustsson

Under flygmässan bestämde sig Norwegian sig för att köpa 30 nya A321LR. (Bilden är datorskapad.)

Foto: Airbus

Oljudet är fullständigt öronbedövande när F-35 till sist flyger in över Farnborough. De som till äventyrs inte visste att planet skulle komma har inte minsta chans att missa det och får sedan se en rätt imponerande föreställning där piloten får planet att stå helt stilla i luften, sakta snurra runt och till och med backa innan det flyger iväg igen.

Jippo och marknadsföring? Absolut. Men efter alla tidigare motgångar behöver det kraftigt ifrågasatta och svindyra F-35 en hel del av den varan.

Annons
Annons
Annons