Annons
X
Annons
X

Oron sprider sig inom moderaterna

Oron och besvikelsen sprider sig bland tongivande moderater ute i landet efter avslöjandena om Fredrik Reinfeldts medarbetare. ”Det får vara nog nu”, som flera förbundsordförande säger.

Knappt hade statssekreterare Ulrica Schenström tvingats lämna sin post efter turerna kring krogbesöket med TV4-reportern förrän nästa medieavslöjande kom. Den nya person statsministern utsåg till sin närmaste medarbetare, statssekreterare Nicola Clase, bekräftade på fredagen att hon anlitat svart arbetskraft till familjens husbygge.

När SvD ringer runt bland moderaternas länsordförande hörs en lätt uppgiven ton hos många. De tycker att den negativa uppmärksamheten drabbar även dem och i förlängningen kan förtroendet för Fredrik Reinfeldt rubbas. Det befarar Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för förbundet i Skåne.

–Det är tråkigt och jobbigt, det tror jag alla moderater känner nu. Det spiller liksom över på alla oss som är förtroendevalde. Jag har stort förtroende för vår partiledare. Han kanske inte kan lastas för att andra har uppenbart dåligt omdöme. Å andra sidan kan man säga att för varje sådan här händelse minskar naturligtvis utrymmet även för Fredrik att göra fler misstag, som att utse människor som inte är lämpliga eller har dåligt omdöme, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Annons
X

Det framstår som att ”vissa moderata kretsar” har en, enligt honom helt förkastlig, inställning.

–Man har uppenbarligen ingen respekt för det gällande regelverket. Om man inte gillar reglerna, har man tydligen inställningen är det helt okey att inte följa dem. Men hela vårt samhälle bygger på att man följer reglerna.

Även Ove Andersson, ordförande för moderaterna i Bohuslän och dessutom kommunalråd i Stenungsund, säger att ”det få vara slut på detta nu”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Här jobbar man med politik 14 timmar om dygnet och lägger ned sin själ i detta. Men nu har jag undrat vad jag sysslar med, ska man behöva försvara och släta över sånt som inte har med politik att göra. Det trista är att det tar helt fokus från exempelvis vår goda jobbpolitik som ju ingen människa som vill höra på nu, säger han.

  Ove Andersson är mest bekymrad över alla nya väljare partiet fick i senaste valet.

  –Hur funderar de idag och hur låg är tröskeln för att de ska välja något annat nästa gång? Det här kan ju reta upp folk så att de bestämmer sig tidigt.

  Gustav Nilsson, ordförande för Blekinge läns moderater, betonar hur olyckligt han tycker det är när fokus flyttas från politikens innehåll.

  –Det får inte bli någon fortsättning nu. Jag tror det här påverkat bilden negativt av politiker över huvud taget. Men jag har fortfarande oerhört stort förtroende för Fredrik Reinfeldt. Det är upp till dem som tar de här jobben att berätta allt.

  Åke Eltoft, ordförande för Norrbottens moderater:

  –Vi måste få lugn och ro nu. Vi har förtroendet kvar för partiledningen, men det är viktigt att åtgärder vidtas så att vi får fokus tillbaka på politiken.

  I Östergötlands län är Jan Owe Larsson förbundsordförande:

  –Jag känner mig självklart besviken. Partiet måste kvalitetssäkra utnämningarna, säger han.

  Lars Hovring, förbundsledare i Västmanland, framhåller att det är extra olyckligt att de här händelserna kommer nu.

  –Vi har ju så många viktiga saker från partistämman som vi hellre velat diskutera.

  Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att han kan förstå reaktionerna från partiföreträdare i landet.

  –Det är inte konstigt att de reagerar när den här typen av händelser helt skymmer det de arbetar för, det viktiga innehållet i vår politik.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X