Annons
X
Annons
X

Oron ökar efter fortsatta attacker

Ytterligare tre palestinier har dödats i israeliska flygräder mot Gazaremsan, uppger Hamas medicinske talesman för AFP.

Av TT
(uppdaterad)
Israeliska tanks redo vid gränsen till Gaza.
Israeliska tanks redo vid gränsen till Gaza. Foto: TSAFRIR ABAYOV/AP

Israeliska armén uppgav på fredagskvällen att tre vägar som leder till, eller gränsar till, Gazaremsan stängs av för civil trafik.

På fredagseftermiddagen ljöd flyglarmssirener i området kring Jerusalem och Hamas väpnade gren meddelade att man hade skjutit mot staden. Raketen landade dock i en israelisk bosättning på Västbanken söder om Jerusalem, men ingen dödades. Tidigare under dagen sköts en raket mot Tel Aviv från Gaza, men raketen landade i havet.

Palestinske journalisten Mohammed Omer befinner sig i Rafah i södra delen av Gazaremsan, utan el i huset.

Annons
X

– För fem minuter sedan bombade de en trevåningsbyggnad i närheten. Alldeles innan bombade de ett hus som tillhör en Hamas-ledare, säger han vid 20-tiden på fredagskvällen.

TT: Tror du att det blir en markinvasion?

– Kanske inte i natt, kanske i morgon. Det är definitivt en militär uppladdning, man hör stridsvagnar vid gränsen.

Efter att ha farit runt Gazaremsan för att rapportera har Mohammed Omer fått slut på bensin och letar desperat efter några liter till.

– Det är omöjlighet att hitta bensin, säger han.

Medan vi pratar hör Mohammed Omer hur israeliska bombplan närmar sig.

– De bombar igen, huset skakar. De intensifierar nattetid, säger han.

– En bomb till.

– En till.

– En till.

– Nu hör jag ljudet av ambulanser.

Försvarsminister Ehud Barak ansökte på fredagskvällen om regeringens godkännande för att kalla in upp till 75 000 reservister, uppgav politiska källor för Reuters. Det ses som ett tecken på förberedelse inför en tänkbar markinvasion. Israeliska regeringen har gett grönt ljustill detta, rapporterar tv-kanalen Channel 2, enligt AFP. Beslutet togs i en telefonomröstning.

Samtidigt skriver israeliska tidningen Haaretz att den israeliska armén skickar sms till invånare i Gaza med varning om nya flyganfall.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ämnar besöka Gaza ”snart”, meddelade hans talesman på fredagen.

USA:s president Barack Obama och Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan varnar i ett gemensamt uttalande för att den eskalerande krisen i Gaza hotar fredsförsöken i Mellanöstern.

”De två ledarna var överens i sin oro över faran för civilbefolkningen på båda sidor och de uttryckte förhoppningen om att våldsamheterna ska upphöra” meddelar Vita huset efter ett telefonsamtal mellan de två ledarna, rapporterar AFP.

Sedan Israel inledde sin offensiv i onsdags säger sig den israeliska militären ha anfallit 500 ”mål” i Gazaremsan och uppger att 550 raketer har skjutits från Gaza mot Israel.

I Gaza är det svårt att skydda sig:

Egyptens premiärminister Hisham Qandil besökte på fredagen Gaza för att visa sin solidaritet med det palestinska folket.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade gått med på att tillfälligt avbryta offensiven, men vapenvilan bröts av Hamas väpnade gren. Minst två Gazabor dog i efterföljande israeliska flyganfall mot norra Gazaremsan medan Qandil var på besök, uppgav sjukhus- och säkerhetskällor för AFP.

Totalt har 23 palestinier och tre israeler dödats.

Tusentals runt om i Mellanöstern och Nordafrika demonstrerade på fredagen mot Israels flygbombningar av Gaza.

Samtidigt får Israel stöd från flera västländer. EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade att Israel har rätt att skydda sin befolkning mot raketattackerna från Gazaremsan, men manar Israel till ett ”proportionellt” gensvar.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Israeliska tanks redo vid gränsen till Gaza.

Foto: TSAFRIR ABAYOV/AP Bild 1 av 5

Röken reser sig från staden Gaza efter ett flygangrepp mot Gazaremsan.

Foto: REUTERS Bild 2 av 5

Stridsvagn med israelisk flagga.

Foto: REUTERS Bild 3 av 5

Över tusen människor samlades i dag på Västbanken och skrek slagord till stöd för Hamasstyret i Gaza och viftade med Hamas gröna flaggor.

Foto: REUTERS Bild 4 av 5

Explosioner i Gaza City.

Foto: BERNAT ARMANGUE/AP Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X