Annons
X
Annons
X

Oroligheterna har nu nått Tunis

Boende drabbade samman med polis och attackerade byggnader i en förort till Tunis på tisdagen, berättar flera vittnen för Reuters. Det är första gången som oroligheterna i Tunisien spridit sig till huvudstaden.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: AP

Ilskan växer i Tunisien sedan en facklig talesman uppgett att minst 50 människor dödats under de tre senaste dagarna.

Folkmassor i arbetarstadsdelen Ettadamen har plundrat butiker och satt eld på en bank, och polisen jagar dem med batonger, enligt ögonvittnen.

Rapporterna om sammandrabbningar i Tunis kom strax efter det att den tunisiska regeringen uppdaterat den officiella dödssiffran till 23 under de tre senaste dagarna.

Annons
X

Regeringen tog avstånd från uppgifter från bland andra människorättsorganisationer som hävdar att uppemot 50 personer dött:

– Alla andra uppgifter som förekommit i tv och på nyhetsbyråer om 40 eller 50 (döda) är fullständigt felaktiga, sade kommunikationsminister Samir Labidi på en presskonferens.

Inrikesdepartementet försvarade i ett uttalande polisen:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”De sköt varningsskott i luften men kastandet av Molotovcoctails intensifierades och detta ledde till fyra döda demonstranter samt åtta skadade och brända poliser”, stod det.

  Vittnen berättade också att polisen använt tårgas mot demonstrationer i två städer i västra Tunisien.

  Oroligheterna, de värsta på årtionden, har utlösts av brist på mat och jobb. Landets officiella arbetslöshetssiffra är 14 procent, men bland nyutexaminerade är siffran omkring den dubbla. President Zine el Abidine Ben Ali har utlovat 300 000 nya jobb.

  Presidenten har kallat oroligheterna för ”terroraktioner”, organiserade utifrån av aktörer som vill skada landet.

  På tisdagen hölls alla skolor stängda för att undvika nya oroligheter. Studenter lade ut uppmaningar på Facebook till nya demonstrationer, med bilder på tunisiska flaggan översköljd av blod.

  Tunis TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X