Annons
X
Annons
X

Politiskt bråk efter högerextrema demonstrationer

Oroligheterna vid Börsen i Bryssel är över. Trots uppmaningen att undvika demonstrationer, samlades högerextrema för att blanda sig med de många människor som lägger blommor för att hedra offren.
Händelsen leder till politiskt bråk i Belgien.

(uppdaterad)
Brysselattackerna
[object Object]
Polismän griper en högerextremist efter dagens demonstrationer i Bryssel. Foto: Valentin Bianchi/AP

**Trots demonstrationsförbudet ** blev det på Påsksöndagen oroligheter i Bryssel. Place de la Bourse, som fylls av blommor för att hedra offren för terrorattentaten i tisdags, blev vid 14-tiden också samlingsplats för högerextrema. Enligt RTBF skanderades "Alla tillsammans mot Islamiska staten".

Läget spetsas till av att de högerextrema först hade samlats i staden Vilvoorde, som är känd för problem med IS-rekrytering. Därifrån tilläts de åka tåg in till Bryssel med polisens överinseende, något som nu möter hård politisk kritik utom från det borgerliga flamländskt nationalistiska partiet N-VA som är störst i nordliga delar av Belgien.

Till skillnad från andra flamländska partier tar dess ledare Bart De Wever – borgmästare i Antwerpen – inte avstånd från påsksöndagens demonstration i Bryssel. Han uppger att det vore att ge onödig uppmärksamhet till huliganer. Demonstrationen fördömdes snabbt av franskspråkiga politiker och partiet De Gröna.

Annons
X

Det var i dag, vid 14-tiden som läget blev mycket spänt i centrala Bryssel. Svartklädda som kommit med tåg ville blanda sig med andra kring blomsterhavet framför Börshuset i centrala Bryssel. Under ett par timmar fick kravallpolis styra upp situationen.

**De svartklädda gick **under paroller typ "Vanligt folk mot terrorism". De ringades snabbt in av kravallpolis som kunde flytta gruppen bortåt Place De Brouckère, rapporterar RTBF. Även militär bevakade Place de la Bourse, dit gator stängdes av. Andra på platsen började skandera "Nej till hatet", Non à la haine.

Belgisk public service visade bilder – RTBF – och uppgav att 500 – 1000 människor hade samlats trots att landets regering igår stoppade den demonstration som utlysts under namnet ""Rassemblement contre la peur" – Samling mot rädsla.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidigt rapporterade nyhetsbyrån Belga att 450 svartklädda hade kommit med tåg till Gare du Nord i Bruxelles.

  Senare kom uppgifterna om oroligheter även på Place de la Bourse.

  – Det är mycket upprörande vad som hänt, att dessa skurkar kommer och provocerar invånare som hedrar terroroffren. Vi meddelades igår att risken fanns att de skulle dyka upp, och jag konstaterar att inget gjordes för att förhindra dem från att åka hit, sa Bryssels borgmästare Yvan Mayeur till Lesoir.be

  RTBF uppgav senare att de svartklädda demonstranterna, som alltså åkt från Vilvoorde, hade fått stiga på tågen mot Bryssel under lokalpolisens överinseende. Polisen i flamländska Vilvoorde förklarade efter dagens våldsamma demonstration att det inte hade gått att hålla huliganerna kvar i Vilvoorde därför att "frustrationen" då fått andra farliga följder. Till bakgrunden hör att Vilvoorde hör till de städer som har särskilda problem med islamistisk radikalisering.

  Premiärminister Charles Michel uttryckte även han bestörtning över Påsksöndagens händelser på Place de la Bourse. Han manade enligt nyhetsbyrån Belga till "respekt för sorgen hos envar".

  Samtidigt rapporterades att polisen i städerna Antwerpen och Mechelen/Vilvoorde inte planerar några förhör med de demonstranter som skickades tillbaka med tåg från Bryssel – om det inte fanns underlag från polisen i Bryssel.

  I Belgien rapporteras på påsksöndagen också om fortsatta antiterrorrazzior. Belgisk polis har gjort 13 tillslag under söndagen, detta i flera olika städer i landet. Nio personer har tagits in till förhör, fem av dem har släppts.

  Annons
  Annons
  X

  Polismän griper en högerextremist efter dagens demonstrationer i Bryssel.

  Foto: Valentin Bianchi/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X