Annons

Fredrik Svenaeus:Oroande diagnos vid ohälsans vinstmaskineri

För att hejda inflytandet av läkemedelsindustrins kommersiella intressen har man på senare år träffat olika etiska avtal med läkemedelsbolagen. I en ny bok konstateras att de stora bolagen i stället blivit skickligare på att köpa läkar- och forskarkårens lojalitet.

Under strecket
Publicerad

Läkemedelsbolagen har i det allmänna medvetandet under senare år förvandlats från hjältar till skurkar. Det är läkemedelsbolagens fel att mediciner är för dyra, att läkare brister i sin objektivitet, och att forskning huvudsakligen sker på västvärldens välfärdssjukdomar i stället för de plågsamma och dödliga åkommor som den fattiga världens invånare drabbas av.

En avgörande händelse blev de processer som de rika bolagen för ett tiotal år sedan drev mot utvecklingsländer som ville använda sig av nya mediciner mot bland annat aids utan att kunna betala för dem. De fattiga länderna gjorde då kopior av läkemedlen, vilket är förbjudet under de första 20 åren efter det att ett bolag registrerat en substans. Patentlagstiftningen är till för att möjliggöra de stora forsknings- och prövningssatsningar som framtagandet av ett läkemedel kräver. Bara en bråkdel av de substanser som man forskar på blir verkligen läkemedel. Att bevisa att ett preparat är såväl verksamt mot en sjukdom som fritt från allvarliga biverkningar är en lång och omständlig process som kostar stora pengar.

Annons
Annons
Annons