Annons

Oroande att dörrar stängs för Sverige

Sverige ska vara en nation man kan lita på. Därför är regeringens hantering under den senaste tiden av frågan om samförståndsavtalet med Saudiarabien och tidigare hantering av erkännandet av ­Palestina oroande, skriver Anna Kinberg Batra (M) och Karin ­Enström (M).

Publicerad

Att hantera landets utrikesangelägenheter handlar ytterst om att värna landets intressen på lång sikt. Politik, även den internationella, handlar däremot alltför ofta om vad som händer just nu i ögonblicket, i nästa vecka eller vad som ska stå i tidningen i morgon. Det är därför utrikespolitik ställer stora krav. Utan att vika från centrala nationella intressen och för Sverige centrala principer måste man agera och uttala sig på ett sådant sätt att andra länders företrädare lyssnar på oss. I en värld där långtifrån alla länder är rättsstater och demokratier kan man inte heller alltid välja vem som är ens samtalspart.

Vi tror att utrikespolitiken måste bygga på några grundläggande insikter. Den uppfattningen baseras inte minst på erfarenheter från Alliansens åtta regerings­år och är central för den utrikespolitik varje regering bör driva.

Annons
Annons
Annons