Oro på LSS-boende: ”Kan bli katastrof”

En person med hög feber sändes hem från Södersjukhuset med vårdpersonal i skyddsutrustning, utan att LSS-personalen kände till misstanken om covid-19.
En person med hög feber sändes hem från Södersjukhuset med vårdpersonal i skyddsutrustning, utan att LSS-personalen kände till misstanken om covid-19. Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Ett misstänkt coronafall på ett LSS-boende i Stockholm har skapat stark oro bland anhöriga. En person med hög feber sändes hem med vårdpersonal i skyddsutrustning, utan att LSS-personalen kände till misstanken, berättar en anhörig.

Under strecket
Publicerad
Marianne Hühne von Seth

Marianne Hühne von Seth

Foto: /SvD
Annons
Marianne Hühne von Seth

Marianne Hühne von Seth

Foto: /SvD

En person med funktionsnedsättning insjuknade under påskhelgen och hämtades med ambulans på sitt gruppboende i Stockholm.

På kvällen återvände personen till gruppbostaden och togs emot av personal. När Södersjukhuset ringde upp LSS-personalen berättade sjukhuset att patienten blivit hemskjutsad av sjuktransport med personal i skyddsutrustning och att det fanns en misstanke om covid-19, men inget test hade tagits trots hög feber.

Detta berättar Marianne Hühne von Seth för SvD, vars dotter bor på LSS-boendet.

– Situationen har skapat väldigt stark oro. Risken är överhängande att både vår dotter och övriga blir smittade, vilket skulle vara katastrof, säger Marianne Hühne von Seth.

Marianne Hühne von Seth Foto: /SvD

Hon påpekar att restriktionerna och råden varit tydliga gällande att de äldre löper risk att bli svårt sjuka, men att personer med funktionsnedsättning inte alls fått särskilt mycket uppmärksamhet.

Annons
Annons

– Det finns många utmaningar för den här gruppen och många har flera underliggande sjukdomar. Det skulle innebära en så stor påfrestning för dem att hamna på sjukhus.

Innan det fanns en misstanke om smitta hade anhöriga kontaktat stadsdelsförvaltningen med frågor om vilken beredskap som fanns, med mycket otillfredsställande svar, säger Marianne Hühne von Seth.

– Nu besannas de värsta farhågorna. Vi är många som inte förstår varför det inte tas fler prover och varför misstänkta fall skickas från sjukhus utan att sjukhuset informerar i förväg.

Marianne Hühne von Seth säger att boende med coronasmitta skulle kunna flyttas tillfälligt till ett särskilt inrättat boende för coronapatienter med funktionsnedsättning där erfaren personal med skyddsutrustning kan ta vid för att skydda övriga boende.

– Det känns hemskt om ens barn ska bli smittad till följd av oprofessionell hantering. Det kan bli katastrof.

Hon säger att familjen haft dottern hemma över påsken och att dottern inte kommer åka tillbaka till sin lägenhet på boendet om det fortfarande finns en misstanke om smitta.

– Det kommer inte på fråga. Vi är delvis pensionärer och har mycket tid men de föräldrar som arbetar heltid får det lite tuffare. Och det ska ju inte kännas otryggt på ett LSS-boende för där har de sina lägenheter och sina hem.

Personal och enhetschef har inte velat tala med SvD med hänsyn till sekretess, men Yvonne Kokkola som är avdelningschef vid stadsdelsförvaltningen skriver i ett mejl att det finns rutiner, och att LSS-personalen kontaktar ”LSS-hälsan för den medicinska kompetensen och för att få stöd i hantering och vård av den enskilde”.

På frågan om vad personalen har för skyddsutrustning svarar Yvonne Kokkola att ”de har den utrustning de behöver. Inför påsk har vi säkerställt att det finns tillgång till extra utrustning”.

Men Marianne Hühne von Seth tycker att många frågetecken kvarstår och oron är påtaglig både bland anhöriga och personal.

– Det lämnar oss med frågan om vilket ansvar Stockholms stad tar för att skydda denna sårbara grupp.

SvD har sökt Södersjukhuset som inte återkommit.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons